Филмова звезда свали хиджаба и разбуни духовете

Изображение 1 от 2

    Хала Шиха приемa религиозен начин на живот преди дванайсет години и спира участията си във филми. Слага традиционния мюсюлмански хиджаб и носи широки дрехи с дълги ръкави. Египетската филмова звезда се появява публично с още по-консервативното покривало за лице никаб. По това време нейното решение е посрещнато възторжено от ислямистите не само в страната.  

    Сега обаче тя реши да поднови актьорската си кариера и свали хиджаба. Това предизвика буря в социалните медии, печата и телевизионни токшоута - либерали възхваляват хода ѝ като проява на лична свобода, а ислямистите скърбят заради нейния избор.

    Всъщност хубавата Хала е в заглавия на всички езици тези дни и нейният избор вълнува хора в различни краища на света, от Емиратите, през Африка, Индонезия до Стария континент.

    Статутът на жените е един от най-обсъжданите аспекти на исляма в Египет и въпросът за това как те се появяват публично е обект на специално внимание. Дебатира се дали носенето на хиджаб и никаб е религиозен дълг или просто право на избор. Коментират се дали той пази египтянките от сексуален тормоз. Дали е въпрос на изискваната от исляма скромност на жените или е просто послушание в името на приемането от общността.

    Шиха, която често играе мечтателни, романтични роли, се опитва да се дистанцира от понякога острия спор за решението ѝ да свали хиджаба и да започне по-светски начин на живот. Тя заявява, че решението ѝ е личен избор и не означава, че в против хиджаба. „Аз съм актриса и не искам да бъда въвличана в политически конфликти“, казва Шиха в интервю за AP. Но това не е толкова лесно. В социалните медии се множи снимка със съпруга ѝ, а според текста към нея той я подкрепя напълно. Несъмнено натискът от всички страни е голям.

    В Instagram 39-годишната актриса поства видео, в което с щастлива усмивка казва на фризьор в салон за красота да промени цвета на косата си.

    Шиха наскоро си направила профил и вече има 149 хиляди последователи, пише AP. На нито една от снимките тя не носи хиджаб. Впрочем нещата са стигнали дотам, че в социалните мрежи има десетки профили с нейното име - официални и на фенове, с нейни снимки с хиджаб или като „свободна силна жена“. Ясно е, че изборът ѝ вълнува също така мнозина, които са се надявали през годините да го използват - в полза на ислямизацията или срещу нея, или просто за слава покрай спора между ислямисти и либерали.

    Ислямистите никак не са доволни и изразяват това в различни степени на неодобрение - от упреци, че е „разочаровала жените и момичетата, които са гледали на нея като на пример за подражание“ до омаловажаване като „временно отклонение“ заради  „светските съблазни“.

    Шиха е безразлична към разгорелия се заради решението ѝ национален дебат с политически подтекст. Тя казва пред АП, че не е поддържала връзки с ислямистки групи, когато е приемала религиозния начин на живот. И сега е щастлива отново да играе.

    Изтъкнатият филмов критик Тарек ас Шенауи я поздрави за проявената смелост пред лицето на, по думите му, едно „трудно общество“.

    ايه رايكم في النيو لوك

    A post shared by @ hala_.shiha_official on

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини