Протестът в Чепеларе срещу закриването на Районната прокуратура премина спокойно, планират се нови митинги

Изображение 1 от 3

    Спокойно и без напрежение премина протеста в Чепеларе срещу закриване на Районната прокуратура в града и преструктурирането й като териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян. Въпреки колоните от чакащи автомобили, хората като цяло проявиха разбиране към исканията на местните хора да се запази пълноценната структура на държавното обвинение в родопския град.

    „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе“ беше създаден през юли тази година именно заради планираните промени, които са предвидени и за Районната прокуратура в Мадан, както и за 9 други в страната.

    "Подготвена е вече жалба до Европейската комисия за нарушаване на правото на ЕС, планираме да се изготви и жалба до съда в Страсбург за нарушаване на Конвенцията за правата на човека. Няма да се откажем да защитим правата си, подобни пормени не са нормативно установени, няма ги нито в закона, нито в Конституцията., коментира председателят на Инициативният комитет адв.Тонка Динчева.

    Инициативният комитет орагнизира и координира с местната власт протеста днес между 11ч. и 13 ч., като пътят на входа на Чепеларе се блокираше през 15 минути, след което се даваше възможност на автомобилите да се придвижват в посока Смолян и Пловдив. Хората в родопския град са срещу планираните промени, тъй като не са убедени, че ако се създаде такова звено, то ще остане да работи и ще обслужва и защитава адекватно нуждите на населението. Чепеларци са на мнение, че планираните промени ще накърнят законовите права на гражданите и ще заличат 110 годишната историята правораздаването в града. 

    Ако исканията на чепеларци не се удоволетворят, те планират нови протести през септември, стана ясно още на първия ефективен митинг днес в Чепеларе.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини