Първият демократично избран кмет и сега свещеник Димитър Михайлов става Почетен гражданин на Смолян

Отец Димитър Михайлов да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Смолян" предлага кметът Николай Мелемов. Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет, предвидено за 11 септември.

През 2018-та свещеник Димитър Михайлов навърши 70 години и има зад гърба си богата биография. Той е първият избран чрез демократични избори у нас кмет на Община Смолян - мандат 1991-1995 година.
Син на дългогодишния архиерейски наместник на смолянска духовна околия Михаил Михайлов, свещеник Димитър Михайлов завършва специалността „Богословие“ в Духовна академия „Св. Климент Охридски“. Осемнадесет години е музеен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Завършва курсове по музейно дело и архивистика. Под ръководството на проф. Димитър Овчаров участва в разкопки във Велики Преслав. Работил е във фирма „Универс” и в областната администрация. Член е на УС на БЗНС.
През 2006 година е ръкоположен за свещеник. В продължение на четири години е главен организатор на строителството на храм „Св. Висарион Смоленски” в град Смолян. Автор е на книгите „Напътственик на православния християнин”, „Земята гледа небето. Хора и православни храмове в Средните Родопи” – в съавторство с Петър Шукеров и Иван Патев, „Антим – първият български екзарх”, „Справочник за именните дни” и „Нравствено–християнски поучения”. Публикува статии в местния печат за Възраждането, Тревненската резбарска школа и Станислав Доспевски.

Като кмет на Община Смолян Димитър Михайлов има значим принос за развитието на град Смолян и на други населени места в смолянска община в първите години на прехода. Въпреки трудностите, честите законодателни и правителствени промени отстоява упорито интересите на Община Смолян. През неговия мандат – 1991-1995 година, е запазена политическата толерантност. След продължително прекъсване, със собствени средства на Общината, е възстановен съборът на Рожен. По повод 80-тата годишнина от Освобождението на Родопите през 1992 година в Смолян е открит паметникът на полковник Владимир Серафимов. При сложни обстоятелства са съхранени образователни и културни институции. Проведени са множество българо-гръцки срещи и разговори. Подписани са първите договори за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и гръцкия Ксанти. За МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" е осигурен първият скенер.

Над 12 години и към момента отец Михайлов е свещеник в храм „Св. Висарион Смоленски“, обслужвайки и други православни църкви в Община Смолян и в среднородопския край. Член е на УС на Сдружение „Св. Висарион Смоленски”. Ползва се с доказан и заслужен обществен авторитет. Щедър дарител, горещ родолюбец и достолепен духовник. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини