2 °C

Ядрена паста е най-здравият материал във вселената

Изображение 1 от 2

  Странна форма на материя, открита в ултра плътни обекти, като неутронните звезди, е фаворитът за най-здрав материал във вселената. Според новопроведени изчисления, материята е 10 милиона пъти по-здрава от стоманата.

  Неутронните звезди са един от последните етапи от жизнения цикъл на звездите с голяма маса. След като ядрото на звездата се превърне в желязо, то се разпада и превръща протоните и електроните в неутрони и неутрино.

  Неутриното успява да се освободи, но неутроните остават гъсто разположени в обект с диаметър между 10-20 километра.

  Тази удивителна плътност прави нещо странно с атомните ядра в звездата. Колкото повече се приближавате към центъра, толкова повече плътността нараства, сблъсквайки ядрата, докато накрая те не се деформират и слеят.

  Получената ядрена структура наподобява паста, от където идва и името и – и се образува в кората на звездата. Някои структури са сплескани и приличат на кори за лазаня, други наподобяват спагети и паста в разнообразни форми. Плътността е удивителна – над 100 трилиона пъти по-висока от тази на водата.

  Както можете да си представите, пресъздаването на подобна плътност в лабораторни условия е невъзможно – толкова жалко, че не можем да си построим ядрена машина за разбиване на спагети. За щастие, учените имат достъп до мощни компютърни симулации.

  Те създали модели на ядрена паста и приложили високо налягане, за да установят как ще реагира материалът. Открили, че силата нужна за разрушаване на ядрената паста е 10 милиарда пъти по голяма от тази за разбиване на стоманата.

  Макар първоначалните изчисления да сочеха, че кората на неутронните звезди също е изключително здрава, ядрената паста е още по-здрава. Резултатите подсказват, че желязната кора на неутронната звезда би могла да се пропука значително по-рано от пастата в средата.

  Силата и плътността на ядрената паста, допускат че неутронните звезди може би крият големи “погребани” планини във вътрешната си кора.

  Това означава, че заради плътните региони, интериорът на неутронната звезда вероятно е неравен. Ако случаят е именно такъв, неутронните звезди може би непрекъснато генерират гравитационни вълни в тъканта на време-пространството.

  Те едва ли са толкова силни. Със сигурност не достатъчно силни, за да бъдат засечени от обсерваторията LIGO.

  Възможно е в бъдеще да подобрим чувствителността на LIGO, а обсерваторията LISA, чийто старт е планиран за 2034 година, може би също ще успее да засече тези слаби вълни.

  Изследването не просто хвърля светлина върху природата на ядрената паста, но и поставя основите за бъдещи наблюдения, които някой ден ще ни осигурят доказателства за съществуването и.

  Източник: sciencealert.com
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
  01 апр 2020
  Последни новини