Астрономи засякоха втори титаничен сблъсък на неутронни звезди

Астрономи отново засякоха гравитационни вълни. На 25 април 2019 две неутронни звезди, на около 520 милиона светлинни години от нас, се сблъскаха и сляха в едни обект.

Наречен е GW190425 и макар това да е едва вторият подобен сблъсък, наблюдаван някога от учените, той вече разширява познанията ни за колосалните космически колизии.

Източникът на GW190425 е незабелязана до момента астрофизична система.

Първото подобно събитие бе засечено през август 2017.

“Сега засякохме втори случай на двоична неутронна звездна система , който само потвърждава първия от август 2017, бележещ вълнуващо ново начало за така наречената мулти-месинджър астрономия”, казва Джо ван ден Бранд от Университета в Маастрихт.

Съществуват, обаче, и няколко съществени различия.

За разлика от първото събитие, наречено GW170817, при GW190425 не е засечена светлина в резултат на сблъсъка на двете звезди. Това вероятно се дължи отчасти на факта, че обектите били силно отдалечени от нас и отчасти на факта, че двата детектора били офлайн при засичане на събитието.

Това направило проследяването на оригиналния сигнал изключително трудна задача. И все пак учените успели да определят региона, от който бил излъчен сигнала.

Макар и без оптични данни “цвърченето” на сигнала на гравитационната вълна може да се декодира, така че да се определи масата, ориентацията и въртенето на сблъскващите се обекти.

И тук учените се натъкнали на изненада – масата на една от неутронните звезди била 1.4 пъти по-голяма от тази на слънцето, а на другата 2 пъти по-голяма от на слънцето.

Тази маса превишава значително масите на бинарните неутронни звезди в нашата галактика Млечен път.

Това означава, че е възможно старите двоични системи да са се образували по различен начин в сравнение с наблюдаваните в Млечния път и, че масивните бинарни неутрони звезди може да са неоткриваеми за днешните телескопи.

Неутронните звезди от GW170817 били с маси около 1.1 и 1.6 пъти по-големи от тази на слънцето.

И макар да не сме засичали много подобни сливания на неутронни звезди, астрономите успели да идентифицират 17 съществуващи двоични неутронни звезди в Млечния път. От тях най-високата обща маса на двете звезди е 2.9 пъти по-голяма от тази на слънцето.

Наблюденията ще помогнат на астрономите да разберат как се формират бинарните неутронни звезди. Съществуват две възможности – двете звезди да се раждат, живеят и умират заедно или да се улавят взаимно в орбита на по-късен етап от съществуването си. Не е ясно какъв е случаят при GW190425 но модели биха могли да разкрият повече информация.

Обектът в резултат на сблъсъка GW190425 също създава интригуващи възможности, защото представлява нещо между неутронна звезда и черна дупка.

И неутронните звезди, и черните дупки са останки от мъртви звезди, но никога досега не сме наблюдавали черна дупка по-малко от 5 пъти масата на слънцето, или неутронна звезда 2.5 пъти по-голяма от слънцето.

Източник: sciencealert.com


 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини