В Индонезия правителството бори фалшивите новини с ежеседмичен брифинг

Министерството на комуникациите на Индонезия обяви планове за провеждане на ежеседмичен брифинг за проблема с фалшивите новини. Правителството на третата най-голяма демокрация в света ще се опита да образова обществото за разпространението на дезинформация, пише "Гардиън".

Министърът на комуникацията Рудиантара заяви, че инициативата има за цел да помогне на индонезийската общественост да отсява новините преди важните президентски избори през следващия април.

Инициативата ще започне възможно най-скоро, добави министърът и поясни, че фалшивите новинарски истории ще бъдат придружени с фактологични обяснения.

"Всяка седмица ще съобщаваме за измислени новини. Министерството не само ще определя история като измислена, но ще представя и факти", отбеляза министърът пред Си Ен Ен Индонезия.

Призовавайки индонезийците да не разпространяват фалшиви новини чрез профилите си в социалните мрежи, министърът поясни, че инициативата е част от "дигитална грамотност" в областта на политиката.

В Индонезия, една от държавите в света с най-много хора с профили във "Фейсбук" и "Туитър", редовно се разпространяват фалшиви новини в социалните мрежи за подклаждане на вече съществуващото социално, етническо и религиозно разделение за политически облаги.

Рудиантара обобщи, че ежеседмичният брифинг трябва да насърчава индонезийците да мислят по-критично към новините, които четат.

Специален екип на министерството от 70 души ще има за задача да установява и проверява фалшивите новинарски истории. Освен това ведомството ще качва информация на сайта stophoax.id.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини