Учени от цяла Европа пристигат в Чепеларе за симпозиум за пещерната мечка

В рамките на три дни от 27.09 до 30.09.2018 година в Чепеларе ще се проведе 24-тия Международен палеонтологичен симпозиум на тема „Пещерната мечка“. За първи път в България ще се проведе подобен форум с участието на учени от цяла Европа, които ще се представят с предварително одобрена презентация по темата, с информация на най-високо научно ниво .

Представители от над 10 страни ще се включат в симпозиума - Германия, Австрия, Франция, Холандия, Русия, Гърция, Словакия, Словения, Италия и други. В конференцията взимат участие представители на университети, научни академии, доктори на музеи и други. А в туристически аспект ще има директори на най-големите пещери в Европа.

Темата на научната конференция тази година е свързана с пещерната мечка, а Чепеларе е домакин, тъй като музеят на родопския карст в родопския град е уникален по рода си и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Музеят на родопския карст е официално открит през 1980г.

Организатори на събитието са Музея на спелеологията и родопския карст в Чепеларе, Българското пещерно дружество, Национален природонаучен музей - Българска академия на науките БАН и се организира под патронажа на кмета на Община Чепеларе – Славка Чакърова.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини