Антоанета Френкева, единствената плувкиня с два медала от олимпиада, пристигна в родния Смолян след 18 години

    Кметът Николай Мелемов посрещна олимпийската ни медалистка от Сеул-1988 г. Антоанета Френкева в Плувния басейн в Смолян. Голямата българска спортистка и гордост за Смолян и страната, не е идвала в родния си град от 17 години, след като от 2000 година живее със семейството си в Канада.

    Родопчанката е единствената българска плувкиня с два медела от олимпийски игри. Спечели ги в Сеул през 1988 г., когато взе първо бронз на 200 м бруст, а после и сребро на 100 м. В Смолян тя пристига за малко, но бе посрещната от кмета Мелемов, треньорите Огнян Данчев и Екатерина Соколова  и успя да види новоизградения плувен басейн, в който някога е правила първи стъпки в спорта и сподели, че е щастлива от това, което вижда.  

     „Възхитена съм. Басейнът е направен по световни и европейски стандарти. Спомням си високите стени, на които правихме набирания. Покривът се рушеше, а водата беше 17 градуса. Колко пъти сме си рязали крака и ръце на счупени плочки. Не мога да ви кажа колко се гордея, да видя това постижение. Цялата община трябва да се гордее с това нещо и децата трябва да се радват. Навремето в нищета и беднотия сме тренирали.”, изрази впечатленията си единствената българска плувкиня с два медала от олимпийски игри.

    Кметът Мелемов я покани следващия път, когато си дойде в родния Смолян да направи един открит урок пред плувците. „Разбира се, че приемам идеята. Ако ще е мотивация за децата ще идвам по-често”, каза известната ни плувкиня.

    Общината планира да напарви алея на славата на изтъкнатите ни спортисти, за да се знаят имената им от бъдещите поколения, като сред тях ще е и иимето на Антоанета Френкева. Алеята ще се намира между Спортната зала и басейна.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини