Нараства броят на ранените при катастрофи, над 22 хиляди нарушения по пътищата в Смолянско

Расте нивото на транспортен травматизъм при пътните произшествия, макар броят им да е по-малък, това сочи статистиката на полицията за периода от началото на януари т.г до 30 септември. При съпоставяне на данните от същия период за 2017г се забелязва увеличен брой на пострадалите при катастрофи.

През периода от 01.01.2018г. до 31.09.2018г. на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 314 пътно-транспортни произшествия, четирима са загиналите участници в движението, а други 95 са ранени.

За същия период на миналата година произшествията са били 360, убити са петима, а ранените участници в движението са били 78 ранени. През отчетния период са регистрирани 22 695 нарушения на Закона за движение по пътищата, като най-честото нарушение на правилата за движение е управлението с несъобразена скорост - 9328 случая.

От полицията уточняват, че според ЗДвП, водач, който превиши разрешената скорост с над 50км/ч се наказва с глоба от 700лв. и три месеца лишаване от право да управлява МПС , като за всеки следващи 5км/ч превишаване над 50км/ч глобата се увеличава с 50лв.

За първите девет месеца на 2018г. са констатирани 168 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като 84 са били случаите на концентрацията на алкохол в кръвта на водача над 1,2 промила и за тях са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК. За него се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева.

43 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини