Зимно или лятно часово време - кое, как и на какво влияе?

като спим", припомня Жоел Адриен, специалист по съня в парижката болница "Отел-Дийо". Във Франция лятното време отговаря на два часа преди астрономическото време, а това "не е добра идея". Специалисти по биологичните ритми препоръчват да се запази зимното време.
 
Енергия
 
Смяната на време е била въведена във Франция през 1976 година след петролния шок с цел да се ограничи използването на изкуствено осветление. Според Агенцията за околната среда и контрола на енергията (Ademe), която през 2006 година започна изследване за оценка на енергийните последици от режима на лятното време, актуализирано през 2009-а, "смяната на часа позволява да се направят реални икономии на енергия и на въглероден диоксид, но те са скромни и почти нямат финансово изражение".
 
През 2010 година агенцията е пресметнала, че от осветление са били спечелени 440 гигаватчаса, което се равнява на потреблението на електричество за осветление на 800 000 домакинства, благодарение на преминаването към лятното часово време.
 
Земеделие
 
Земеделският свят е по-склонен да предпочете зимното време. "По време на жътвата в разгара на лятото има два часа разлика с астрономическо време. Поради това излизаме на полето по-късно и сме принудени понякога да приключим през нощта", обяснява Люк Смесаерт, член на комисията по климатичните промени в Националната федерация на земеделските синдикати във Франция (FNSEA).
 
Земеделците, които много добре познават слънцето, "биха имали интерес от едно и също време цялата година", подчертава той.
 
Между другото смяната на часовото време "винаги е стресов момент за животните". За млекопроизводителите е важно доенето да се прави редовно, защото то е свързано с физиологично явление".
 
"Смяната на часовото време е направено по-скоро за един градски свят, отколкото за селски, който се съобразява с природния цикъл", допълва Смесаерт.
 
Сигурността по пътищата
 
По-продължителните периоди на здрач заради преминаването към зимното време са увеличен риск за велосипедистите, пешеходците и придвижващите се с тротинетки. Изобщо неосветени или зле осветени, те стават по-слабо видими най-вече през часовете, когато хората пътуват от дома си до работата сутрин и вечер, когато се прибират.
 
През периода 2008-2017-а 43% на сто от загиналите по пътищата пешеходци са изгубили живота си между октомври и януари. Увеличава се и броят на инцидентите с велосипедисти.
 
"Не е много лесно да се види какъв ефект би имало това" (отмяната на различните часови времена), допълва Еманюел Барб, който се занимава с въпросите на сигурността по пътищата. "Това обаче би могло да избегне ефекта на стреса, защото едно нещо е сигурно и това е, че днес има ефект (върху смъртността) заради рязката промяна на осветеността от днес за утре.
 
Въздушен транспорт
 
Авиокомпанията се опасяват най-вече от организационния проблем, тъй като разписанията на полетите по правило се правят 12 до 18 месеца предварително. Друг проблем за тях е адаптирането с различните часови пояси. "От значение е да гарантираме едно разписание на европейско равнище като "приемем обща позиция по този въпрос", подчертава говорител на френския превозвач Air France.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини