3 °C

Нестабилната образователна система в България влияе негативно върху човешкия капитал

Проблеми в образованието ограничават развитието на човешкия капитал в България. Това е заключението в анализа на икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов. Като един от най-плашещите изводи профила на страната в пилотното издание на Индекса на човешки капитал на Световната банка той посочва факта, че след повече от две години от училищното образование у нас няма никакъв ефект. Изводите от Индекса потвърждават нуждата от реформиране на образователната система и нагаждането ѝ към съвременните условия на пазара на труда, отбелязва анализаторът.

Целта на Индекса на човешки капитал (Human capital index, HCI) е да установи какъв човешки капитал се очаква да натрупа родено днес дете до 18-тата си годишнина, като се взимат предвид условията на здравната и образователната система към настоящия момент. Резултатът е очакваната продуктивност като дял от възможно най-високото равнище на училищно образование и най-доброто здраве по скалата от 0 до 1.

0,68 – 0,71 за момичетата и 0,65 за момчетата, е общата оценка на HCI за България. Та е базирана на оценките от PISA, PIRLS и TIMMS. Стойностите показват, че България е на нивото на Гърция, Румъния и Турция, като и трите държави попадат във втория квартил на набор от стойности в индекса.

В анализа Адриан Николов обръща внимание, че по-голямата част от Източна Европа и цялата Западна попадат в първия квартил-в набора от данни, които подават най-добрия потенциален човешки капитал в света.

Според коментара на икономиста не е изненада, че на водещите места в индекса се нареждат източноазиатски държави, като Сингапур, Япония, Южна Корея, а на дъното му – такива от субсахарска Африка – Чад, Южен Судан и Либерия. Разликата в оценката на човешкия капитал между най-силните и най-слабите държави е 0,65, а средната за света стойност е 0,57.

От гледна точка на здравния компонент на индекса България се класира относително добре, сочи анализът. Това означава, че вероятността родено днес дете да оцелее до петата си годишнина е оценено с 0,99 на 1 и за двата пола, а вероятността 15-годишен да оцелее до 60-тата си годишна – с 0,92 за момичетата и 0,82 за момчетата.

Причината за по-задната позиция на България спрямо повечето европейски държави е образователният компонент, обобщава на тази база Адриан Николов. Индексът допуска, че в най-добрия случай 18-годишните могат да прекарат в образование 14 години от живота си. Въз основа на данни за степента на записване и отпадането от училище Световната банка очаква, че момичетата прекарват средно по 12,9 години в системата на образованието, момчетата – 13 години. Индексът обаче опитва да оцени и качеството на полученото от тях образование като хармонизира резултатите от международни проучвания на постиженията на учениците, а именно трите най-големи и популярни проучвания.

България постига среден резултат от 498, като минималните възможни точки за 300, а максималните 625.

На база на два индикатора-степентта на записване и отпадане от училище и качеството на полученото образование, Световната банка изгражда собствен индикатор, който оценява ефективното време, прекарано в образование (learning-adjusted years of school). Той намалява реалното време в училище, отчитайки разликата в скалата на постиженията на учениците Допускането тук е, че максимално употребените за учене години биха довели и до максимален резултат в международните проучвания на постиженията на учениците. Според този подход към 2018 г. ефективните години образование в България са средно 10,3 за всички ученици, като момичетата имат лек превес пред момчетата, с 0,2 години.

Според заключението на Адриан Николов, направено на базата данните на Световната банка, PISA, PISA,TIMSS,  не може да се говори за подобряване или влошаване на резултатите на България. В най-добрия случай те остават постоянни. Резултатът на България обачее за пореден път подчертава значителните проблеми с качеството на училищното образование – въпреки че образователната система се справя все по-добре с обхващането на максимално много деца и със задържането им в училище, засега постиженията, реалните знания и умения, които учениците придобиват в хода на училищното си образование като че ли остават на заден план.


автор на анализа: Адриан Николов, икономист, ИПИ

*PISA-Програма за международно оценяване на учениците, разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

PIRLS PISA измерва способностите на учениците от 4 клас да разбират съдържанието на различни текстове като използват набор от когнитивни процеси. Изследването се фокусира върху двете основни цели при четенето на учениците в и извън училище. Реализира се от Международния център TIMSS & PIRLS към Бостън Колидж

TIMSS -Тенденциите в международното изучаване на математиката и науката, събрат се от ученици на 4 и 8 клас от 1995 г. насам на всеки 4 години.

Haskovo.net
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
22 фев 2020
Последни новини