Нестабилната образователна система в България влияе негативно върху човешкия капитал

Проблеми в образованието ограничават развитието на човешкия капитал в България. Това е заключението в анализа на икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов. Като един от най-плашещите изводи профила на страната в пилотното издание на Индекса на човешки капитал на Световната банка той посочва факта, че след повече от две години от училищното образование у нас няма никакъв ефект. Изводите от Индекса потвърждават нуждата от реформиране на образователната система и нагаждането ѝ към съвременните условия на пазара на труда, отбелязва анализаторът.

Целта на Индекса на човешки капитал (Human capital index, HCI) е да установи какъв човешки капитал се очаква да натрупа родено днес дете до 18-тата си годишнина, като се взимат предвид условията на здравната и образователната система към настоящия момент. Резултатът е очакваната продуктивност като дял от възможно най-високото равнище на училищно образование и най-доброто здраве по скалата от 0 до 1.

0,68 – 0,71 за момичетата и 0,65 за момчетата, е общата оценка на HCI за България. Та е базирана на оценките от PISA, PIRLS и TIMMS. Стойностите показват, че България е на нивото на Гърция, Румъния и Турция, като и трите държави попадат във втория квартил на набор от стойности в индекса.

В анализа Адриан Николов обръща внимание, че по-голямата част от Източна Европа и цялата Западна попадат в първия квартил-в набора от данни, които подават най-добрия потенциален човешки капитал в света.

Според коментара на икономиста не е изненада, че на водещите места в индекса се нареждат източноазиатски държави, като Сингапур, Япония, Южна Корея, а на дъното му – такива от субсахарска Африка – Чад, Южен Судан и Либерия. Разликата в оценката на човешкия капитал между най-силните и най-слабите държави е 0,65, а средната за света стойност е 0,57.

От гледна точка на здравния компонент на индекса България се класира относително добре, сочи анализът. Това означава, че вероятността родено днес дете да оцелее до петата си годишнина е оценено с 0,99 на 1 и за двата пола, а вероятността 15-годишен да оцелее до 60-тата си годишна – с 0,92 за момичетата и 0,82 за момчетата.

Причината за по-задната позиция на България спрямо повечето европейски държави е образователният компонент, обобщава на тази база Адриан Николов. Индексът допуска, че в най-добрия случай 18-годишните могат да прекарат в образование 14 години от живота си. Въз основа на данни за степента на записване и отпадането от училище Световната банка очаква, че момичетата прекарват средно по 12,9 години в системата на образованието, момчетата – 13 години. Индексът обаче опитва да оцени и качеството на полученото от тях образование като хармонизира резултатите от международни проучвания на постиженията на учениците, а именно трите най-големи и популярни проучвания.

България постига среден резултат от 498, като минималните възможни точки за 300, а максималните 625.

На база на два индикатора-степентта на записване и отпадане от училище и качеството на полученото образование, Световната банка изгражда собствен индикатор, който оценява ефективното време, прекарано в образование (learning-adjusted years of school). Той намалява реалното време в училище, отчитайки разликата в скалата на постиженията на учениците Допускането тук е, че максимално употребените за учене години биха довели и до максимален резултат в международните проучвания на постиженията на учениците. Според този подход към 2018 г. ефективните години образование в България са средно 10,3 за всички ученици, като момичетата имат лек превес пред момчетата, с 0,2 години.

Според заключението на Адриан Николов, направено на базата данните на Световната банка, PISA, PISA,TIMSS,  не може да се говори за подобряване или влошаване на резултатите на България. В най-добрия случай те остават постоянни. Резултатът на България обачее за пореден път подчертава значителните проблеми с качеството на училищното образование – въпреки че образователната система се справя все по-добре с обхващането на максимално много деца и със задържането им в училище, засега постиженията, реалните знания и умения, които учениците придобиват в хода на училищното си образование като че ли остават на заден план.


автор на анализа: Адриан Николов, икономист, ИПИ

*PISA-Програма за международно оценяване на учениците, разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

PIRLS PISA измерва способностите на учениците от 4 клас да разбират съдържанието на различни текстове като използват набор от когнитивни процеси. Изследването се фокусира върху двете основни цели при четенето на учениците в и извън училище. Реализира се от Международния център TIMSS & PIRLS към Бостън Колидж

TIMSS -Тенденциите в международното изучаване на математиката и науката, събрат се от ученици на 4 и 8 клас от 1995 г. насам на всеки 4 години.

Haskovo.net
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини