Планетариумът в Смолян отваря врати безплатно с пет програми

Планетариумът в Смолян се включва в световната серия от събития, посветени на 100 години от основаването на Международния астрономически съюз (МАС, IAU), които се навършват през 2019. Затова между 10 и 13 януари т.г. по цялата планета ще се проведе своеобразен световен астромаратон, в рамките на инициативата “100 часа астрономия”.

В тази връзка Планетариумът в Смолян обявява на 12 януари за Ден на отворени врати, в който в звездната зала ще се излъчат пет различни програми (една детска и 4 популярни).

Ето и програмата за „звездния“ ден на научно-образователната институция в Смолян:

10:00 – Лунното момиче – детска програма

11:00 – Приказка за Космоса

13:00 – Пътуване до края на нощта

15:00 – Космическа одисея

16:30 – Космически запознанства

Входът е свободен, уточняват от Планетариума в родопския град.

В световен мащаб е подготвена всеобхватна програма, включваща разнообразни дейности, които ще се провеждат на глобално и регионално равнище през цялата година.

Серия от инициативи имат за цел да повишат информираността за астрономическите открития през изминалия век, както и да подкрепят и подобрят използването на астрономията като инструмент за образование, развитие и дипломация, под надслов: "Под едно небе".

Планираните събития ще стимулират световния интерес към астрономията и науката ще достигне не само до астрономическа общност и други научни организации, но и до широката общественост.

Не на последно място стогодишнината на IAU дава чудесна възможност да се покаже на света астрономията като наука и технология, както и вдъхновението, което ни донесе през изминалия век.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини