1 °C

След сигнал от болницата, социалните дадоха новородено в приемно семейство, майката го иска обратно

Социалните служби в Смолян отнеха новородено момченце от самотна майка и го дадоха за отглеждане в приемно семейство.

Малкият Александър е роден на 11 декември 2018 година, а 26-годишната Симона Алексова е самотна майка. Преди да роди от социалната служба правят посещение и виждат, че тя живее заедно с майка си Ана Хаджийска, възрастната си баба и двамата си братя в стара къща в махала Речани на смолянското село Арда. Къщата е стара и разполага с по една стая на два етажа, а 4 човека живеят в едната стая на първия етаж. Бебето е родено преждевременно със секцио по медицински показания и след престой в кувьоз не е върнато на майката.

Според социалните, сигналът в отдел „Закрила на детето“ (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) – Смолян е постъпил от Неонатологичното отделение при МБАЛ – Братан Шукеров на 17 декември 2018 г. , защото е устаноевно,  че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, а персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото. Социален работник посещава майката и от проведения с нея разговор установява, че не разпознава потребностите на новороденото.

Младата майка Симона иска малкият Александър да ѝ бъде върнат. За това настоява и майка ѝ Ана. Според тях те имат условия за отглеждане на новороденото, купени са кошче, столче, дрехи и други необходими вещи.

Според кмета на село Арда Недко Юруков обаче, те нямат условия за отглеждане на новородено, затова бебето е дадено в приемно семейство за 6 месеца, но не е отнето от майката. „По-добре е да бъде в приемно семейство детенцето. Те наистина нямат условия за отглеждането му, дърва за огрев нямат, бойлер също няма, вратите са без брави и не могат да се затварят. Дадохме им вар да варосат поне стаята, но и това не направиха. Нека си подобрят битовите условия за живот и тогава може да ѝ върнат детето. “, коментира още кметът на Арда и допълни, че Симона е получила 200 лв. еднократна помощ след раждането.

Бабата на детето няма постоянни доходи, работи на повикване в къщи за гости и семейни хотели в селото, но според местни хора, каквото припечели харчи за алкохол. Симона също няма доходи, преди време работила към кметството по програма за временна заетост, но не била особено активна. Симона има завършен 12-и клас, но няма диплома за средно образование, а единственият постоянен доход е пенсията на прабабата в семейството.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
16 дек 2019
Последни новини