11 °C

След сигнал от болницата, социалните дадоха новородено в приемно семейство, майката го иска обратно

Социалните служби в Смолян отнеха новородено момченце от самотна майка и го дадоха за отглеждане в приемно семейство.

Малкият Александър е роден на 11 декември 2018 година, а 26-годишната Симона Алексова е самотна майка. Преди да роди от социалната служба правят посещение и виждат, че тя живее заедно с майка си Ана Хаджийска, възрастната си баба и двамата си братя в стара къща в махала Речани на смолянското село Арда. Къщата е стара и разполага с по една стая на два етажа, а 4 човека живеят в едната стая на първия етаж. Бебето е родено преждевременно със секцио по медицински показания и след престой в кувьоз не е върнато на майката.

Според социалните, сигналът в отдел „Закрила на детето“ (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) – Смолян е постъпил от Неонатологичното отделение при МБАЛ – Братан Шукеров на 17 декември 2018 г. , защото е устаноевно,  че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, а персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото. Социален работник посещава майката и от проведения с нея разговор установява, че не разпознава потребностите на новороденото.

Младата майка Симона иска малкият Александър да ѝ бъде върнат. За това настоява и майка ѝ Ана. Според тях те имат условия за отглеждане на новороденото, купени са кошче, столче, дрехи и други необходими вещи.

Според кмета на село Арда Недко Юруков обаче, те нямат условия за отглеждане на новородено, затова бебето е дадено в приемно семейство за 6 месеца, но не е отнето от майката. „По-добре е да бъде в приемно семейство детенцето. Те наистина нямат условия за отглеждането му, дърва за огрев нямат, бойлер също няма, вратите са без брави и не могат да се затварят. Дадохме им вар да варосат поне стаята, но и това не направиха. Нека си подобрят битовите условия за живот и тогава може да ѝ върнат детето. “, коментира още кметът на Арда и допълни, че Симона е получила 200 лв. еднократна помощ след раждането.

Бабата на детето няма постоянни доходи, работи на повикване в къщи за гости и семейни хотели в селото, но според местни хора, каквото припечели харчи за алкохол. Симона също няма доходи, преди време работила към кметството по програма за временна заетост, но не била особено активна. Симона има завършен 12-и клас, но няма диплома за средно образование, а единственият постоянен доход е пенсията на прабабата в семейството.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини