Лагуна в Чили пресъхна за първи път от 2 хиляди години

    Чилийската лагуна Акулео в Пейн, водоизточник, разположен на 12 квадратни километра, пресъхна напълно за първи път от 2000 години.

    Според изследователи от Чилийския университет изчезването на водния обект се дължи на градската експанзия и свръхразвитието на земеделието, както и на изменението на климата и тежките суши.
    Данните от Националния статистически институт в Чили показват, че населението на Пейн се е увеличило с 45% от 2002 до 2017 година.

    Тези общности са изчерпали водата на лагуната чрез изграждане на дълбоки кладенци и извличане на подземни води от водоизточника.
    Също така селскостопанските дейности в района, състоящ се главно от плодови насаждения, са извличали подземните води и водата директно от лагуната 24 часа на ден при скорост до 16 литра в минута.
    Пабло Гарсия, водещ изследовател от Чилийския университет, казва за чилийския вестник Publimetro: "Тук нямаше териториално планиране, общината разреши използването на земята, без да обмисля дали има достатъчно вода, за да я поддържа."
     

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини