5 °C

САЩ искат екстрадация на българин за пране на пари чрез биткоини

"Казвам се Виктория Йосифова-Кънева и ви пиша относно поредния случай на екстрадиране на български гражданин в САЩ. Както всички останали случаи, за които чухме в последните години, и този път човекът е невинен". Така започва отвореното писмо до медиите на дъщерята на Росен Йосифов, който бе арестуван по обвинение за пране напари чрез покупката и продажбата на виртуална валута - биткойни.

Виктория описва подробно събитията около ареста на баща си така: "На следващия ден ни извикаха в съда за първото дело - за мярката за неотклонение. Преди делото адвокатите ни се запознаха с документите, изпратени от САЩ. В тях надълго и нашироко прокурорът на щата Кентъки описва криминалните деяния на 14 румънски граждани. Оказа се, че един от тези 14 румънци е бил клиент на фирмата на баща ми. Според американските власти той е бил съучастник на тези румънски граждани и им е помагал "да изперат" средствата си, придобити от криминална дейност. Според обвинителния акт, издаден от Министерство на правосъдието на САЩ, въпросните румънци са измамили американски граждани, като са публикували фалшиви обяви за продажба в интернет аукциони. С така придобитите пари, румънците са си закупили Биткойни (виртуална валута) в САЩ. Един от румънските граждани се появява в офиса на фирмата на баща ми и продава тази стока. Имайки предвид, че фирмата има клиенти от цяла Източна Европа, това не е подозрително нито за баща ми, нито за служителите му. Румънският клиент започва да пише имейли до фирмата, че иска да продава още Биткойни, и от нея му отговарят, както на всеки клиент."

"Баща ми продължава да се намира в мизерния следствен арест в лошо здравословно състояние. И въпреки молбите ни да бъде прегледан от лекар, понеже се оплаква от затруднено дишане и болки в гърдите, прокуратурата отказва да разреши преглед от специалист. Единственият преглед, който му е направен, е от медицинското лице в следствения арест, който му предписва вече трети антибиотик, който не дава никакъв резултат", споделя още Виктория Йосифова-Кънева.

"Баща ми бе задържан под стража на 11.12.2018 г. по искане на САЩ за екстрадирането му. Обвиненията на Прокуратурата на САЩ са за участие в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари.

Баща ми е регистрирал търговско дружество в България с основна дейност покупко-продажба на виртуални валути през 2015 г. и оттогава с това се занимава.

На 11 декември 2018 г., в 06.30 ч. сутринта, звънят на вратата на семейното ни жилище и именно баща ми отваря. Още преди да му кажат каквото и да било, полицаите му слагат белезници и започват да се държат с цялото ми семейство все едно са най-страшните престъпници. Не позволяват на майка ми и сестра ми да излязат от стаята дори, не разрешават на никой да се обади по телефона, камо ли на адвокат. Българските следователи са придружавани от лица, представени като агенти на Тайните служби, които си позволяват да претърсват жилището наравно с българските си колеги. Никой не връчва нито на баща ми, нито на сестра ми и майка ми заповед за арест, обиск, или какъвто и да е друг документ, даващ им правото да нахлуят в дома ни. След обстоен обиск, продължил повече от 5 часа, изземат всички компютри, мобилни устройства и пари (лични спестявания на семейството), дори кредитни и дебитни карти. След като извеждат баща ми от жилището, същото се повтаря и в офиса на фирмата му на ул. "Любляна", откъдето изземат всички компютри, цялата касова наличност на фирмата, заплатите на служителите и пари на клиенти. Шокирани от случилото се, отидохме до офиса и именно там намерихме подхвърлена в целия хаос от претърсването заповед за задържане и претърсване, както и протоколи за иззетите от там вещи. В постановлението на Върховна касационна прокуратура пишеше: "След задържането Росен Йосифов да бъде настанен в помещенията на ОС "ИН" Сектор "Арести" - София, бул. "Г.М. Димитров" 42", разказва тя.

"Ще оставя на вас да намерите връзката между клиента, организирана престъпна група и пране на пари, защото аз не я намирам - нито логически, нито от изпратените от САЩ документи и доказателства. Такива просто липсват! Една седмица след задържането му Съдът насрочи делото по същество - дали да бъде изпратен в САЩ, или не. Софийски градски съд гледа това дело на 18 декември 2018 г. Въпреки исканията на адвокатите ни за повече документи и доказателства по случая, съдиите обясниха, че те не гледат дали той е виновен или невинен по обвиненията на САЩ; те базират решението си само и единствено на това дали е спазена процедурата по искане за екстрадиция (т.е. дали Прокурата на САЩ е изпратила всички документи, изисквани по закон). Това, което аз разбрах от думите на тези съдии, е, че тях дори не ги интересува дали изпращат невинен човек на другия край на света. Една много важна подробност е, че баща ми дори не говори английски - не може да се защити, не може да разбере защо го съдят и какво искат от него, ако дори му стане лошо, не може да обясни какво му е, твърди още тя. - Така, предполагам логично, Софийски градски съд решава да приеме молбата от САЩ за екстрадиция. Също така оставиха баща ми в ареста до приключване на делото и евентуалната му екстрадиция, с твърдението, че може да се укрие. След обжалване и дълго чакане, на 24 януари 2019 г. Софийски апелативен съд потвърди решението на предишната инстанция. Обръщам се към Вас с молба да отразите тази история, защото, както каза приятелката на Желяз Андреев преди по-малко от година, всеки един български гражданин може да е на неговото място и да бъде подложен на същата кошмарна и несправедлива процедура", заявява Виктория Йосифова.

Припомняме, че вече два пъти имаше скандали с опит за екстрадиране на български граждани в САЩ и те не бяха предадени. И двамата работеха в български офиси на международни компании. Първия път бе поискана Гергана Червенкова по обвинение за участие в престъпления, свързани с наркотици и измама. След сериозна обществена дискусия и протести САЩ оттеглиха искането си. Сходно бе положението и с Желяз Андреев, който бе арестуван по обвинение в САЩ за нарушаване на ембаргото срещу Сирия. След обществен натиск и разговори между българските и американските власти искането и за него бе оттеглено.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
16 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
16 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
16 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
16 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
16 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
16 ное 2019
Последни новини