При закрити врата съдът в Смолян гледа делото за отнетото бебе на самотната майка от Арда

  Днес Районният съд в Смолян разгледа делото за новороденото, отнето след раждането още в болницата от 26-годишната самотна майка Симона от село Арда. В средата на декември миналата година малкият Александър беше даден за отглеждане в приемно семейство заради подаден сигнал до социалните, че майката не може да се грижи за бебето.

  Случаят нашумя и скандализира социалните мрежи, след като стана ясно, че Симона иска детето си обратно и твърдеше, че може да се грижи за него.

  Делото се гледа при закрити врата, а пред журналисти Симона отказа да говори.

  На 15 февруари 2019 г. Районният съд ще излезе с решение дали момченцето ще бъде върнато на майката. Адвокат Петър Николов от Варна пристигна в Смолян, за да защитава интересите на Симона и по думите му защитата е безвъзмездна.

  „Има действащ Закон за закрила на детето, който предвижда настаняването в приемно семейство като крайна мярка. Преди това държавата е длъжна с други мерки спрямо родителите и семейството, да ги подпомогне. В конкретния случай държавата е минала директно на най-крайната мярка, като не е спазила собствените си закони. Близките нямат подписани декларации, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено, а е задължително по Закон.“, коментира адвокат Николов. Според него Симона ходи постоянно да вижда детето си при приемните родители и действа абсолютно адекватно. „Тя е родила в болницата, не в гората, което показва, че е напълно наясно какво трябва да се прави. В случая подпомагам семейството абсолютно безплатно, по тяхна молба, с помощта на Петър Низамов от Български юридически комитет.“, заяви още адвокатът.

  На въпрос към Петър Низамов защо се е намесил в случая, той отговори: „Това е една от основните цели на нашата организация - да не се извършва геноцид спрямо българския народ, при такава демографска криза, вместо да се насърчава раждаемостта, се отнемат децата на българите, които и без това не раждат.

  По повод на обвинения, че контролира банковата сметка на 26-годишната майка Симона, Низамов отговори: „Аз не знам как може да се контролира лична банкова сметка. Не знам какъв е начинът да се контролира сметка, след като за всяка операция трябва да присъства точно титуляра на сметката, да положи подпис или си мислите, че Симона има електронно банкиране от сметката, в която ѝ се привеждат помощите?“. Според него съмненията, че той ще манипулира банковата сметка, са от човек, който искал да подпомогне Симона, но „ние го изместихме“, коментира още Низамов. На коментарите в публичното пространство и мнението на социалните, че майката е била бавноразвиваща се и имала проблеми с навиците, Низамов отговори, че на делото са довели две нейни съученички от Смолян, които не са я виждали от години. Те са са неутрални към случая и не може да се приеме, че не биха я защитили, само защото не са близки.

  СмолянБГвести

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ве
   Венера
   20 0
   14:15, 6 фев 2019
   Колко роми раждат непълнолетни, живеят в една стая с по три четири деца, защо тях не потърсите, и не видите а ги подкрепяте, как не ви е срам да отнемате дете от майка нямате страх от Бог, нима приемния родител ще обича това дете повече от родната му майка, като е бедна майката подкрепете я, вместо да давате 1000лв за приемни родители, не ви е срам.тя е обедняла от тази Крадлива и мафиотска държава защото ни граби и малкото, което получаваме!
   • Не
    Нером
    4 0
    06:25, 7 фев 2019
    Ромските деца не са бели! И те се продават но по евтино, ако бебето е бяло лапат повече и не чакат за парата!

  Още новини

  Хороскоп за 03.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
  03 дек 2020
  Последни новини