-1 °C

При закрити врата съдът в Смолян гледа делото за отнетото бебе на самотната майка от Арда

  Днес Районният съд в Смолян разгледа делото за новороденото, отнето след раждането още в болницата от 26-годишната самотна майка Симона от село Арда. В средата на декември миналата година малкият Александър беше даден за отглеждане в приемно семейство заради подаден сигнал до социалните, че майката не може да се грижи за бебето.

  Случаят нашумя и скандализира социалните мрежи, след като стана ясно, че Симона иска детето си обратно и твърдеше, че може да се грижи за него.

  Делото се гледа при закрити врата, а пред журналисти Симона отказа да говори.

  На 15 февруари 2019 г. Районният съд ще излезе с решение дали момченцето ще бъде върнато на майката. Адвокат Петър Николов от Варна пристигна в Смолян, за да защитава интересите на Симона и по думите му защитата е безвъзмездна.

  „Има действащ Закон за закрила на детето, който предвижда настаняването в приемно семейство като крайна мярка. Преди това държавата е длъжна с други мерки спрямо родителите и семейството, да ги подпомогне. В конкретния случай държавата е минала директно на най-крайната мярка, като не е спазила собствените си закони. Близките нямат подписани декларации, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено, а е задължително по Закон.“, коментира адвокат Николов. Според него Симона ходи постоянно да вижда детето си при приемните родители и действа абсолютно адекватно. „Тя е родила в болницата, не в гората, което показва, че е напълно наясно какво трябва да се прави. В случая подпомагам семейството абсолютно безплатно, по тяхна молба, с помощта на Петър Низамов от Български юридически комитет.“, заяви още адвокатът.

  На въпрос към Петър Низамов защо се е намесил в случая, той отговори: „Това е една от основните цели на нашата организация - да не се извършва геноцид спрямо българския народ, при такава демографска криза, вместо да се насърчава раждаемостта, се отнемат децата на българите, които и без това не раждат.

  По повод на обвинения, че контролира банковата сметка на 26-годишната майка Симона, Низамов отговори: „Аз не знам как може да се контролира лична банкова сметка. Не знам какъв е начинът да се контролира сметка, след като за всяка операция трябва да присъства точно титуляра на сметката, да положи подпис или си мислите, че Симона има електронно банкиране от сметката, в която ѝ се привеждат помощите?“. Според него съмненията, че той ще манипулира банковата сметка, са от човек, който искал да подпомогне Симона, но „ние го изместихме“, коментира още Низамов. На коментарите в публичното пространство и мнението на социалните, че майката е била бавноразвиваща се и имала проблеми с навиците, Низамов отговори, че на делото са довели две нейни съученички от Смолян, които не са я виждали от години. Те са са неутрални към случая и не може да се приеме, че не биха я защитили, само защото не са близки.

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ве
   Венера
   20 0
   14:15, 6 фев 2019
   Колко роми раждат непълнолетни, живеят в една стая с по три четири деца, защо тях не потърсите, и не видите а ги подкрепяте, как не ви е срам да отнемате дете от майка нямате страх от Бог, нима приемния родител ще обича това дете повече от родната му майка, като е бедна майката подкрепете я, вместо да давате 1000лв за приемни родители, не ви е срам.тя е обедняла от тази Крадлива и мафиотска държава защото ни граби и малкото, което получаваме!
   • Не
    Нером
    4 0
    06:25, 7 фев 2019
    Ромските деца не са бели! И те се продават но по евтино, ако бебето е бяло лапат повече и не чакат за парата!

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини