7 °C

При закрити врата съдът в Смолян гледа делото за отнетото бебе на самотната майка от Арда

  Днес Районният съд в Смолян разгледа делото за новороденото, отнето след раждането още в болницата от 26-годишната самотна майка Симона от село Арда. В средата на декември миналата година малкият Александър беше даден за отглеждане в приемно семейство заради подаден сигнал до социалните, че майката не може да се грижи за бебето.

  Случаят нашумя и скандализира социалните мрежи, след като стана ясно, че Симона иска детето си обратно и твърдеше, че може да се грижи за него.

  Делото се гледа при закрити врата, а пред журналисти Симона отказа да говори.

  На 15 февруари 2019 г. Районният съд ще излезе с решение дали момченцето ще бъде върнато на майката. Адвокат Петър Николов от Варна пристигна в Смолян, за да защитава интересите на Симона и по думите му защитата е безвъзмездна.

  „Има действащ Закон за закрила на детето, който предвижда настаняването в приемно семейство като крайна мярка. Преди това държавата е длъжна с други мерки спрямо родителите и семейството, да ги подпомогне. В конкретния случай държавата е минала директно на най-крайната мярка, като не е спазила собствените си закони. Близките нямат подписани декларации, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено, а е задължително по Закон.“, коментира адвокат Николов. Според него Симона ходи постоянно да вижда детето си при приемните родители и действа абсолютно адекватно. „Тя е родила в болницата, не в гората, което показва, че е напълно наясно какво трябва да се прави. В случая подпомагам семейството абсолютно безплатно, по тяхна молба, с помощта на Петър Низамов от Български юридически комитет.“, заяви още адвокатът.

  На въпрос към Петър Низамов защо се е намесил в случая, той отговори: „Това е една от основните цели на нашата организация - да не се извършва геноцид спрямо българския народ, при такава демографска криза, вместо да се насърчава раждаемостта, се отнемат децата на българите, които и без това не раждат.

  По повод на обвинения, че контролира банковата сметка на 26-годишната майка Симона, Низамов отговори: „Аз не знам как може да се контролира лична банкова сметка. Не знам какъв е начинът да се контролира сметка, след като за всяка операция трябва да присъства точно титуляра на сметката, да положи подпис или си мислите, че Симона има електронно банкиране от сметката, в която ѝ се привеждат помощите?“. Според него съмненията, че той ще манипулира банковата сметка, са от човек, който искал да подпомогне Симона, но „ние го изместихме“, коментира още Низамов. На коментарите в публичното пространство и мнението на социалните, че майката е била бавноразвиваща се и имала проблеми с навиците, Низамов отговори, че на делото са довели две нейни съученички от Смолян, които не са я виждали от години. Те са са неутрални към случая и не може да се приеме, че не биха я защитили, само защото не са близки.

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ве
   Венера
   20 0
   14:15, 6 фев 2019
   Колко роми раждат непълнолетни, живеят в една стая с по три четири деца, защо тях не потърсите, и не видите а ги подкрепяте, как не ви е срам да отнемате дете от майка нямате страх от Бог, нима приемния родител ще обича това дете повече от родната му майка, като е бедна майката подкрепете я, вместо да давате 1000лв за приемни родители, не ви е срам.тя е обедняла от тази Крадлива и мафиотска държава защото ни граби и малкото, което получаваме!
   • Не
    Нером
    4 0
    06:25, 7 фев 2019
    Ромските деца не са бели! И те се продават но по евтино, ако бебето е бяло лапат повече и не чакат за парата!

  Хороскоп за 15.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
  15 ное 2019
  Последни новини