7 °C

При закрити врата съдът в Смолян гледа делото за отнетото бебе на самотната майка от Арда

  Днес Районният съд в Смолян разгледа делото за новороденото, отнето след раждането още в болницата от 26-годишната самотна майка Симона от село Арда. В средата на декември миналата година малкият Александър беше даден за отглеждане в приемно семейство заради подаден сигнал до социалните, че майката не може да се грижи за бебето.

  Случаят нашумя и скандализира социалните мрежи, след като стана ясно, че Симона иска детето си обратно и твърдеше, че може да се грижи за него.

  Делото се гледа при закрити врата, а пред журналисти Симона отказа да говори.

  На 15 февруари 2019 г. Районният съд ще излезе с решение дали момченцето ще бъде върнато на майката. Адвокат Петър Николов от Варна пристигна в Смолян, за да защитава интересите на Симона и по думите му защитата е безвъзмездна.

  „Има действащ Закон за закрила на детето, който предвижда настаняването в приемно семейство като крайна мярка. Преди това държавата е длъжна с други мерки спрямо родителите и семейството, да ги подпомогне. В конкретния случай държавата е минала директно на най-крайната мярка, като не е спазила собствените си закони. Близките нямат подписани декларации, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено, а е задължително по Закон.“, коментира адвокат Николов. Според него Симона ходи постоянно да вижда детето си при приемните родители и действа абсолютно адекватно. „Тя е родила в болницата, не в гората, което показва, че е напълно наясно какво трябва да се прави. В случая подпомагам семейството абсолютно безплатно, по тяхна молба, с помощта на Петър Низамов от Български юридически комитет.“, заяви още адвокатът.

  На въпрос към Петър Низамов защо се е намесил в случая, той отговори: „Това е една от основните цели на нашата организация - да не се извършва геноцид спрямо българския народ, при такава демографска криза, вместо да се насърчава раждаемостта, се отнемат децата на българите, които и без това не раждат.

  По повод на обвинения, че контролира банковата сметка на 26-годишната майка Симона, Низамов отговори: „Аз не знам как може да се контролира лична банкова сметка. Не знам какъв е начинът да се контролира сметка, след като за всяка операция трябва да присъства точно титуляра на сметката, да положи подпис или си мислите, че Симона има електронно банкиране от сметката, в която ѝ се привеждат помощите?“. Според него съмненията, че той ще манипулира банковата сметка, са от човек, който искал да подпомогне Симона, но „ние го изместихме“, коментира още Низамов. На коментарите в публичното пространство и мнението на социалните, че майката е била бавноразвиваща се и имала проблеми с навиците, Низамов отговори, че на делото са довели две нейни съученички от Смолян, които не са я виждали от години. Те са са неутрални към случая и не може да се приеме, че не биха я защитили, само защото не са близки.

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ве
   Венера
   20 0
   14:15, 6 фев 2019
   Колко роми раждат непълнолетни, живеят в една стая с по три четири деца, защо тях не потърсите, и не видите а ги подкрепяте, как не ви е срам да отнемате дете от майка нямате страх от Бог, нима приемния родител ще обича това дете повече от родната му майка, като е бедна майката подкрепете я, вместо да давате 1000лв за приемни родители, не ви е срам.тя е обедняла от тази Крадлива и мафиотска държава защото ни граби и малкото, което получаваме!
   • Не
    Нером
    4 0
    06:25, 7 фев 2019
    Ромските деца не са бели! И те се продават но по евтино, ако бебето е бяло лапат повече и не чакат за парата!

  Хороскоп за 23.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  23.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  23.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  23.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  23.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  23.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  23.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  23.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  23.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  23.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  23.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  23.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  23.09.2019
  Последни новини