Мечките се събудиха, първо нападение върху пчелин в маданско село

За първия сигнал за нападение от мечка върху стопанство, от РИОСВ – Смолян изпратиха експерти в района на маданското село Митовска.

Пострадалият стопанин е сигнализирал за щета върху пчелин на 10 февруари, а при огледа специалистите установяват, че 7 от 11 -те кошера в пчелина са съборени. По извадените пити са открити следи от нокти на мечка, като следи от животното са открити и в близост до пчелина. Според отпечатъците може да се съди, че щетата е нанесена от женска мечка с малко. Пчелинът не е бил обезопасен с ограда или електропастир.

От екоинспекцията предупреждават, че с оглед покачването на температурите през последните дни и значителната загуба на тегло на мечките през зимните месеци, не са изключени нови нападения над селскостопанско имущество.

РИОСВ – Смолян призовава стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазване им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради, недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир и затварянето им през нощта. Това е първата регистрирана щета от мечка за 2019 г. РИОСВ-Смолян ще изготви предложение за обезщетяване на собственика.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини