Адвокатите от Смолян протестираха срещу закона, задължаващ ги да докладват клиентите си на ДАНС

    Адвокатската колегия от Смолян днес протестира пред сградата на Съдебната палата срещу Закона за мерките срещу изпиране на пари, който ги задължава да докладват пред ДАНС за съмнителни парични операции на техни клиенти.

    „В деня на Апостола на Свободата, ние членовете на Адвокатска колегия – Смолян, почитаме светлото му дело и считаме за наш дълг да пазим завещаната ни свобода, която трябва да използваме за градеж и съзидание. Именно спазвайки заветите на Левски, категорично се противопоставяме срещу всеки опит за погазването на свободата и принципите на правовата държава, като с настоящото обръщение изразяваме несъгласието си с така приетите изменения в правната уредба, касаеща мерките срещу изпиране на пари, обективирани чрез промени в Закон за мерките срещу изпирането на пари /ЗМИП/ и приемане на правилника по неговото прилагане. Същите са пряко посегателство срещу правата на гражданите.“, се казва в декларацията, приета от Адвокатската колегия в Смолян и прочетена днес на протеста.

    Юристите считат, че Законът не съответства на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, както и че тя не съответства в пълнота с Директива на Европейския парламент за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Според тях законът също така не дава гаранции на гражданите срещу нарушаване на поверителността в отношенията им с адвокат, а в точка 10 от преамбюла на самата директива е налице изключение, според което лица упражняващи адвокатска професия не са длъжни да докладват информация, която им е станала известна по повод на предоставена защита или оценка на правно положение на клиенти.

    „Закона за адвокатурата вменява на всеки един от нас редица задължения, в това число да пазим тайната на своя/ите клиенти без ограничение във времето, също така нямаме право дори и като свидетели да разкриваме обстоятелства, които са ни били поверени в качеството ни на адвокати от наши клиенти или от друг адвокат относно клиент“, се казва в декларацията, с която смолянските адвокати изцяло се противопоставят на приетата правна уредба и изтъкват дадените им от Конституцията права да защитават правата на клиентите им и отказват да прилагат закона, който ги нарушава и ограничава.

    Пред Народното събрание в четвъртък, 21 февруари, адвокатите готвят нов протест, ако настояванията им не бъдат взети предвид.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини