До 7 март в Смолян гостува представителна изложба за Търновската конституция

Изображение 1 от 2

    До 7 март тази година смолянчани ще имат възможност да разгледат пътуващата изложба посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

    Представителната експозиция от снимки, документи и дневници е подредена в Изложбената зала на Държавен архив-Смолян. Тя беше официално открита снощи в присъствието на народния представител Дора Янкова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общинският съветник Димитър Кръстанов, който е бил и депутат в VII-то Великото народно събрание, както и представители на държавни институции, директори и преподаватели от образователни институции, ученици, общественици, граждани.

    Преди 140 години през април 1879 година е проведено Заседанието на Първото Учредително Народно събрание във Велико Търново и е приета Конституцията. Прокараните в Търновската конституция принципи носят духа демократично устройство и осигуряване на национална независимост.

    „По въпроса за характера на първата ни конституция, в правната и историческа литература няма разногласия – тя единодушно е определена като една от най-демократичните, най-прогресивните, най-напредничавите в Европа. В нея е отразен не само духът на Западноевропейското просвещение, но и традиционния за българския народ либерализъм“, каза при откриването зам.-областният управител на Смолян Андреан Петров.

    Инициативата за представителната експозиция, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви“.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини