Срив на инвестициите в икономиката на Смолян и областта отчете статистиката

По данни на НСИ извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в област Смолян през 2017 г. във всички дейности на икономиката са 163.8 млн. лв. и в сравнение с предходната година намаляват с 57.3%, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Смолян. Стойността на придобитите дълготрайни материални активи намаляват с 60.5% в сравнение с 2016 година.

Това означава, че в пъти се е сринала инвестицията в закупуване на земя и за изграждане на сгради, строителни съоръжения и конструкции, машини, съоръжения, оборудване и транспортни средства, както и тези за геоложки и хидроложки проучвания, за проучвателни и проектантски работи, обслужващи строителството.

През 2016 г разходите са имали най-висок ръст от 383.9 млн.лв., като през отчетната 2017 те са близки до най-ниските стойности-тези през 2013г, когато са закупени активи за 141.2 млн.лв.

От статистиката отчитат, че най-голям обем -почти половината от инвестициите в ДМА са вложени в сектор „Добивна, преработваща и друга промишленост, доставяне на води, канализационни услуги и управление на отпадъци и възстановяване.

В сектора на „Услугите” (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) те са  44.7 млн. лв. или 27.3% и в сектор „Селско, горско и рибно стопанство” са 10.4 млн. лв. или 6.4%.

Най-значителни разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са извършени в община Смолян - 63.3 млн. лв. или 38.6% от общите разходи за областта. Следват общините Чепеларе, Мадан и Девин, съответно със 11.9, 9.9 и 8.9%.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини