Просто ги научете да слагат презерватив

Изображение 1 от 5

    Един дядо на преклонна възраст отишъл на профилактичен преглед. Докторът премерил, каквото премерил, пратил го на изследвания и накрая го питал има ли някакви опаквания.

    - Задъхвам се по стълбите, кашлям и трудно заспивам, казал дядото, колкото да поддържа разговора,

    - Сега те пращам за седмица на санаториум, ще пушиш 5 цигари на ден, чашка ракия, никаъв секс и повече разходки, казал лекарят. - като се върнеш, пак при мен.

    Минала седмица и идва дядото на контролен преглед.

    - Как си сега, пита го лекарят

    - А, докторе, бабата я спуках, като се върнах. Това с ракията някак го изтърпях, но за петте цигари беше наистина гадно, отговорил дядото. Човекът никога не бил пушил и не близвал алкохол през живота си.

    Нашите осмокласници нямат големия житейски опитна този възрастен здравеняк. Но както и той, възможно е да приемат нещата напълно сериозно, защото идват от авторитетен източник.

    Предупреждение, указание или подтикване?

    Ако много те ограмотяват за секса, а не си правил секс все още в живота си? Ако не си целувал момиче все още, а ти раздават брошури с целуващи се момчета? Изоставащ ли си, някакъв бавноразвиващ се? Нека състезанието започне сега. В осми клас всички се състезават за всичко - кой е по-харесван, по-добър в това или онова, с по-хубави крака, дупе, гърди и т. н. 

    Преди доста години в елитно хасковско училище мина кампания, в която на всичките спретнати дечица (под 8 клас) им обясниха за дишането на ацетоново лепило. На бас, че им е станало интесно това ново познание. По това време в града масово се срещаха надишани деца от едно малцинство. На тях никой не им направи никаква кампания.

    Научете ги на самоуважение, после на уважение и тогава на толерантност

    Има голяма разлика дали тепърва опознаваш собствената си сексуалност (каквато и да е тя) или попадаш в чара на LGBT общността. Няма спор, тази общност е колоритна и достатъчно влиятелна, за да привлече вниманието на който и да е прощъпулник в света на възрастните.

    И все пак, публичната демонстрация на едни или други дълбоко лични отношения, не е нещо, които бихме искали децата ни правят през живота си. Едно е да харесваш дрехите и стила в модата на Долче и Габана, друго е да се фиксираш върху отношенията им. Едно е да харесваш приказките и песите на Оскар Уайлд, друго е да сочиш сексуалната му ориентация при всеки удобен случай за пример.

    Въпрос на самоуважение е да запазиш своите интимни чувства и преживявания именно такива. Между другото така е и най-безопасно.

    Иначе слагането на презерватив по цял свят го тренират. Може и на банан. Без целувки и прегръдки.

    Сега заради инцидента с половата просвета на осмокласниците твърде много се показва снимката с целуващите се момчета. За да възстановим релацията с действителността, илюстрираме този материал с много херетосексуални снимки. Хетеросексуалните са все пак преобладаващи на планетата и този факт следва да бъде уважаван. После може да говорим за толерантност.

    Горките ни деца

    Към съзнанието на тийнеджърите са се устремили различни сили, коит легални, кои не. Рекламират има се бъдещи професии, всевъзможни умения - лидерски, езикови, доброволчески, фитнес, спорт. Искат ги младежки организации на партии, всевъзможни организации, религиозни организации, секти. Наобикалят ги наркодилъри и сутеньори.

    Всеки им казва "Имам това, което търсиш", "Това е точно за теб". Но какво казва РЗИ с тази "Любов без последствия" на тийнейджърите? Нищо, просто я дадоха не на когото трябва. Дремещите български институции може да не за злонамерени, но пък могат случайно да сторят големи бели.

    Брошурата "Любов без последствия" е издание на Глобалния фонд към ООН, под шапката на МЗ в България. У нас е издадена през 2005 и преиздадена през 2009 и 2017 г. Тя е свързана с целевата група на мъже, които правят секс с мъже, и не е предназначена за разпространение в училища. Съхранява се в Районните здравни инспекции, но по незнайни причини попадна в училищата. По стечение на обстоятелствата (!??) - дни след скандала с анкета от Еврокомисията, в която децата трябваше да посочат момче, момиче иле друго са.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини