0 °C

Четири болници в Смолян и областта получават допълнителни субсидии

Четири болници в Смолянска област ще получат допълнително финансиране. 807 хиляди лева допълнително ще получат общинските болници в Златоград, Мадан и Девин, а за Смолян допълнителната сума е 136 хиляди лева. Тези допълнителни суми са в резултат на постановление министерството на здравеопазването от 22 февруари т.г.

Субсидията за болницата в Златоград-за 2019г ще бъде в размер на 381 000 лева. Увеличението в сравнение с миналата година е от 268 000 лв. За болницата в Мадан прзе настоящата година са предвидени 471 000 лева. Увеличението в сравнение с миналата година е 354 000 лв.
Субсидията за общинската болница в Девин предната година е била 76 000 лв. Първоначално заложената за 2019-та година е била 103 000 лева. С постановлението от февруари месец сумата за нея се увеличава със 158 000 лева и така общата сума за настоящата година възлиза на стойност 261 000 лева. На практика увеличението за МБАЛ – Девин, тази година ще бъде със 185 000 лева.
Болницата в Смолян е получила субсидия през миналата година на стойност 103 000 лева. Отделно за спешна помощ са й били преведени 405 000 лева. За спешност тази година са били планирани 456 хил. лева, които с постановлението са увеличени с 85 000 лева. Отделно за нея са били планирани 103 000 лева, като общата субсидия, предназначена за МБАЛ – Смолян, през тази година възлиза общо на 644 000 лева. В областната болница от началото на тази година заплатите на всички медицински специалисти са били увеличени с 18,52%, а на лекарите - с 20%. 

"Всяко лечебно заведение е с отделен колективен трудов договор. Заплатите не се определят от министъра на здравеопазването, но би следвало директорът, респ. управителят на лечебното заведение в рамките на ресурса, с който разполага, да осигури повишение на заплатите на медицинските специалисти с цел да ги задържи", коментира шефът на здравната комисия в парламента д-р Дариткова.

Тя допълва още, че в областната болница в Смолян от началото на тази година заплатите на всички медицински специалисти са били увеличени с 18,52%, а на лекарите – с 20%.
"Тези пари не отиват накуп в болниците, а ще ги получат за дейност. Лечебните заведения трябва да ги заработят, защото другото е нерегламентирана държавна помощ. Не може на едно търговско дружество просто така държавата да даде едни пари. Те са разпределени по методика за финансиране, примерно за прегледи на спешно болни пациенти и други дейности. Болниците и досега получаваха пари по тази методика, но сега се увеличават. Разпределението им ще е по преценка на управителите. Те не са целеви средства за заплати, защото възнагражденията не се изплащат от Министерството на здравеопазването.

Призовавам всички управители на лечебни заведения в рамките на възможностите, които и с това постановление получават средства, наистина да подкрепят финансово медицинските специалисти, които работят при тях, защото без тях болнична дейност не би имало.
Това е единственият възможен начин, по който държавата може да им подаде ръка, за да съхранят персонала си, при спазване на всички нормативни правила",
каза д-р Дариткова.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
09 дек 2019
Последни новини