Закриват Спортното училище в Чепеларе заради поредица нарушения

Общинският съвет на Чепеларе ще трябва да реши съдбата на Спортно училище „Олимпийски надежди“ в родопския град.

Предстои и среща между местния парламент и директорите на двете училища в града, на която ще се обсъди кой е най-удачния вариант за сливане - с Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм или със СУ “ Васил Дечев“.

Решението назрява от много време, но става неотложно след поредното писмо на РУО в Смолян, за констатирани поредни нарушения в спортното училище с 40 деца и гръмко име „Олимпийски надежди“. Многократните проверки за период от 3 години от образователния инспекторат и община Чепеларе са констатирали отсъствия на ученици от учебни часове и тренировки, които не са били отразявани като отсъствия в дневниците. В Наребда № 1 за Спортните училища се изисква във всяко спортно училище задължително да има подписани тристранни договори -/Спортно училище, Спортен клуб, Федерация/, а всички ученици да бъдат картотекирани в клубове. В СУ „Олимпийски надежди“ по-голяма част от учениците не са картотекирани. В СУ „Олимпийски надежди“ учат едва 40 деца разпределени в 6 паралелки от 7 – 12 клас.  

Средствата за учебната 2018/2019 година, които училището получава от държавния бюджет са 260 000 лв., както и средствата за дофинансиране на маломерни паралелки от Община Чепеларе, без които то не може да съществува в размер на 55 000 лв. Общата сума за издръжка за 2018/2019 година възлиза на 310 000 лв.

Според предварителните разговори везните накланят сливането да бъде със СУ „Васил Дечев“, където има засилено обучение на спорт и могат да се сформират паралелки за ски алпийски дисциплини и сноуборд. „Във училището има 45 деца, които са картотекирани и вземат медали, но никой родител не иска да си пусне децата да учат в Спортното училище, след като знаят, че там няма нормален процес на обучение и спорт.“ Това коментира кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова пред СмолянБГвести и допълни, че е направила всичко възможно да спаси Спортното училище. Все пак предстоят още разговори с директорите на двете училища, след което най-вероятно през април Славка Чакърова ще внесе докладна за сливането, която Общинският съвет на Чепеларе да гласува и сливането да стане факт през новата учебна година.

„В Спортното училище няма учебен процес, хората в Чепеларе го знаят, но аз като кмет бях длъжна да опитам всичко, за да го спася. Водих разговори с образователния инспекторат, срещнах се с министъра, през лятото сменихме директора и се направиха нови проверки от РУО в Смолян. Тогава лъснаха множество скривани до тогава проблеми и стигнахме до извода, че в Спортното училище нещата са излезли извън контрол и просто неправомерно се харчат едни пари на вятъра, а учители и директор стават съучастници в това“, коментира още кметът на Чепеларе.

За да стане достъпен за обществеността на града, проблемът със Спортното училище бе обсъден и на проведената на 5 март тази година кръгла маса. Това се наложи след поредното обезпокоително писмо от РУО на МОН – Смолян, в което се приканва местната власт да вземе мерки и да предприеме действия според правомощията си на първостепенния разпоредител с бюджет. На срещата присъстваха експерти в РУО, представители на Общински съвет – Чепеларе, както и на спортните клубове в Чепеларе, Любен Атанасов – директор на Спортно училище, родители, треньори и преподаватели, както и заинтересовани граждани.  

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Барбата
    3 0
    06:43, 8 мар 2019
    Това е тъжния край на спортната слава на Чепеларе! Всички съгрешиха и станаха излишни! Главната заслуга за това е на ГЕРБЕРАСТА БОЗУКОВ. И. НА. П....РАСТА. ЧЕРПОКОВ! Иначе казано, продадоха общежитието на Спортното и съсипаха старата изпитана система на интерната. Сега родопските спортни надежди ще ходят немили-недраги по другите училища и ще бягат надалеч от корумпираните управници, които предпочитат решението "няма училище, няма проблем" вместо да напрегнат билярдните топки в главите си и да направят контакт с БФС и ММС. Като знам, че Желязков е чепеларец, трудно разбирам този УМЪРТВИТЕЛЕН КОНСЕНСУС между иначе непримиримите Ч-та, Черпокова и Чакърова.
    Потресен съм от безхаберието на иначе "будната" чепеларска общественост, която чак в София отиде да защити СВОЯТА ПРОКУРАТУРА, а сега примирено гледа кончината на СВОЕТО СПОРТНО УЧИЛИЩЕ! ЖАЛКИ СТЕ! ЖАЛЕЙТЕ ЗА МЛАДИТЕ, КОИТО СИ ТРЪГВАТ И НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ ПРИ ВАШАТА СЪСИПИЯ НА ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ!
Последни новини