На Тодорова събота и на Неделя Православна архимандрит Висарион ще служи в Смолян

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще служи в два смолянски храма в събота и неделя, съобщават от Архиерейското наместничество. На 16 март /Тодорова събота/ от 9 часа ще отслужи св. Златоустова Литургия за празника в храм „Св. великомъченица Неделя“, а на 17 март /Неделя Православна/ от 9 часа ще възглави св. Василиева Литургия в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян.

Първата събота на Великия пост Църквата е посветила на св. Теодор Тирон, един от най-почитаните светци, който предпазил християните по онова време от оскверняване. Гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) „наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.“ Вместо храна от пазара християните варили само жито. Затова на първата Великопостна   събота /Тодоровден/ в  Църквата се приготвя за спомен от това предпазване на християните варено жито и се раздава на богомолците.

Първата неделя на Великия пост е посветена на Тържеството на Православието, тоест на Истината. С евангелските четива ясно се разграничават Истината от лъжеученията. Утвърждава се верността към Божия Син, чистотата на вярата, пренесена до наши дни  от светите апостоли  и техните последователи светите отци.  Евангелието на св. апостол Йоан  припомня: „Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици; и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.“ Какво се изисква от вярващият човек? Да слуша, да чете и практикува в живота си вярата Христова. Дълбоко в себе си да носи Неговите добродетели.  Да пази сърцето си чисто. Божието слово да бъде единственият ориентир за добро и зло.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини