Собственикът на Би Ти Ви търси купувач

Компанията, собственик на българските телевизионни канали от групата Би Ти Ви и спортния "Ринг", обяви началото на проучване на стратегически алтернативи, сред които е и продажбата на нов инвеститор.

"Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз" (Central European Media Enterprises или СМЕ) съобщи на борсата в Прага и на NASDAQ в Ню Йорк, че решението е взето от Управителния съвет. То е подкрепено и от американския гигант AT&T, който е най-големият акционер. Целта е "да се повиши максимално стойността на акциите".

Създава се Специална комисия, съставена от независими директори, която ще ръководи анализа на възможните алтернативи. Сред тях са продажба на част или на цялата СМЕ, сливане с друг стратегически партньор, рекапитализиране или продължаване с дългосрочния бизнес план на компанията. Финансови консултанти са BofA Merrill Lynch и Allen & Company LLC, а правен консултант е кантората Covington & Burling LLP.

Няма гаранции, че това проучване ще доведе до каквито и да е транзакции, се уточнява в съобщението. Компанията не си е поставяла и крайни срокове в този процес и няма да предоставя повече допълнителна информация и коментари, освен ако не прецени, че има нужда от това.

CЕМ присъства в 5 централноевропейски държави с общо население от около 45 млн. души, където притежава 30 телевизионни канали. Шест от тях са в България: bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния - 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под различни брандове.

Джон Билок, председател на Управителния съвет на СЕМ, казва в съобщението, че "компанията никога не е била в толкова добро състояние след 5 години на безпрецедентен растеж и впечатляващо стабилизиране". "Абсолютно сме убедени, че точно сега е моментът за стратегически преглед, докато продължаваме изпълняването на дългосрочния си план и се стремим да повишим максимално стойността на акциите ни за всички наши акционери."

"БТВ Медиа груп" е собственост на CME, а 75% от CME са собственост на Time Warner, контролирана от AT&T.

Едва преди месец телеком гигантът спечели делото срещу американското правителство за сливането си с Time Warner на стойност $85.4 млрд. долара, пише Reuters. Администрацията на Доналд Тръмп опита да блокира сделката от есента на 2016 г. - една от най-големите в историята на технологичния сектор и САЩ, поради опасения от концентрация на медийна сила в една компания.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини