Международен ден на детската книга

Днес е Международният ден на детската книга.

Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.

Роден през 1805 г. в малкото градче Одезе, Ханс живее в скромно семейство на обущар и перачка.

Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. Светът около него оживява - купичката, лъжичката, вилицата, уличният фенер... и разказва собствена история.

"Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", твърди Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории.

В своите приказки: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Принцесата върху граховото зърно" и т. н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на неговите герой.

Две столетия вълшебството на андерсеновите приказки владее света и възпитава поколения наред. Докато се четат приказките му, над света ще тържествува добротата, красотата и любовта.

Наречен Малка Нобелова награда, през 1958 година ЮНЕСКО учреди Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. 

По случай празника Столичната библиотека ще даде начало на националната кампания "Походът на книгите".

В Търговище пък денят ще бъде отбелязан с карнавал и маратон на четенето.

Програмата на регионалната библиотека в Търговище предвижда през целия месец април интересни образователни събития.

В нациоланата инициатива ще се включват и известни личности, които ще насърчават четенето сред малките деца.

На 18 април ще се проведе и кръгла маса "Библиотерапия и приказкотерапия - нови методи за работа в читалищните библиотеки", допълват от общественото радио.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини