САЩ спряха доставките на оборудване за F-35 за Турция

САЩ спряха доставките за Турция на оборудване и тренажори за самолета F-35.

Причината е предстоящото разполагане на руски зенитни комплекси С-400 в страната от НАТО, което Пентагонът опитва да спре. За максимална ефективност С-400 би трябвало да бъдат интегрирани с F-35,. Това носи риск руснаците да получат достъп до секретни елементи от F-35 и вероятно да научат как радарите им да го разпознават и С-400 да ги спират.

Вашингтон безуспешно опитва да убеди Ердоган да не разполага С-400 от две години, Турция обяви, че С-400 ще бъдат въведени на въоръжение през юли. САЩ предложиха на Турция да замени С-400 с "Пейтриът", но Анкара казва, че американската система е по-скъпа и може да я закупи, но не и да се откаже от руската, за която плати близо 2.5 млрд. долара. Офертата на Вашингтон изтече в края на март.

Турция е участник в проекта на "Локхийд Мартин" за F-35. Турски компании произвеждат части от фюзелажа, колесниците и екраните в кокпита.

Турски пилоти тренират в база в щата Аризона и самолетите трябва да пристигнат в Турция през ноември. Възможно е тяхното обучение да бъде замразено, както и да биде забавено изпращането на два F-35 в базата в Аризона.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини