Четири нидерландски F-35 пристигнаха в "Граф Игнатиево"

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес в авиобаза "Граф Игнатиево" четири самолета F-35. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските Военновъздушни сили до 31 май т.г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.  

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Със свое решение от 8 март т.г. Министерският съвет разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия. При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS. 

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Участието на личен състав и техника от българските военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказва способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса, допълват от военното министерство. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Зн
    знаещ
    9 -6
    16:18, 6 апр 2022
    Тези 4 самолета могат да ягат майката на цяла вскадрила мигове и су-та на братушките!
    • Пи
      Пилот
      4 -7
      18:25, 6 апр 2022
      Преди да даваш мнение ограмоти се за недостатъците на многоцелеви изтребител със един двигател.
    • Др
      друг пилот
      7 -3
      00:45, 7 апр 2022
      силата на ф35 не е в двигателя а в мноог други неща, иначе двигателя му е почти съвършен
  • 2
    Пи
    пилот
    8 -2
    00:42, 7 апр 2022
    това е най-добрия военен самолет създаван някога, движи се със сврух звукова скорост много над звука, може да носи различни ракети вкл. ядрени, има възможност за зареждане във въздуха на огромна височина може да пикира на 500 м със 2200 км/ч, има връзка със ауакс система и със още 12 ф35 в ескадрила, има възмойност да каза и излита вертикално, не се засича от радари и неможе да бъде свален от противовъздушна система или земя въздух ракети, има и няколко други секретни функции, една от тях е че може да воюва едновременно с до 120 цели, ако 2 ескадрили от тези самолети клас Б бътдат пуснати над украйна войната с русия приклюва буквално за 35-40 мин.
    • До
      До пилота
      4 -2
      08:50, 7 апр 2022
      Има и по-добър изтребител от F-35 и това е F-22 Raptor. Руските Су не могат да се сравняват изобщо с 5-то поколение американски изтребители.
Последни новини