Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж

Артистът Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж. Проектът ще бъде отворен за публиката в продължение на две седмици догодина – между 6 и 19 април.

Арката ще бъде обвита в 25 хил. кв. метра рециклируема полипропиленова материя в сребристосин цвят и 7 хил. метра червено въже. Проектът ще бъде осъществен в сътрудничество с центъра "Помпиду" и Центъра за националните паметници.

По същото време в центъра "Помпиду" ще има изложба, посветена на живота на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод в Париж – от 1958 до 1964 г., както и на опаковането на моста "Пон ньоф". Проектът е замислен от артиста още тогава и ще бъде осъществен почти 60 години по-късно. "Жан-Клод бе толкова близо до мен през целия ми живот", казва Кристо пред "Ню Йорк таймс". "Разбира се, иронично е и тъжно, че тя не е тук. Но нямам търпение да продължа с живота и с работата си."

Одобрението за проекта е дошло сравнително бързо, казва той, за разлика от бюрократичните спънки около опаковането на Райхстага, което е отнело близо 20 години. Той ще бъде финансиран от продажбата на скиците и други подготвителни произведения на Кристо и няма да получава държавно финансиране.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини