Глобиха шофьор от Смолян за липса на винетка, от АПИ твърдят, че нямал перфорация на стикера

    На тотално разминаване на фактите и официално прессъобщение от АПИ, както и неправомерен акт на изряден шофьор, се натъкна СмолянБГвести.

    На 9 април  2019г в онлайн медията actualno.com е публикуван материал за неправомерно съставен акт на шофьор на автомобил, превозващ пациенти на хемодиализа от Мадан до Отделението в Смолян.  На 10 април 2019г, като опровержение на въпросната публикация, от пресцентъра на АПИ изпратиха официален имейл до смолянските медии, включително и до СмолянБГвести, в който се твърди, че:

    „инспектори от Националното тол управление са извършили проверка на медицински автомобил, който не е регистриран като ППС със специален режим и следователно не е освободен от пътна такса-винетка. Провереният автомобил е имал залепена хартиена винетка на предното стъкло на автомобила, която обаче се счита за невалидна, тъй като не е била перфорирана.“

    В официалния имейл се казва още, че съгласно чл. 16 от Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата „валидизацията“ представлява маркировката, направена с механично устройство на предвидените за това места, в съответствие с годината, месеца и датата, от която стартира валидността на винетката“. На шофьора е съставен акт за установяване на административно нарушение, за което според Закона се предвижда наказание с глоба от 300 лева.  

    От документите на глобения водач обаче става ясно, че винетката е валидна, защото на нея има перфорация на всички нужни места,  срокът й изтича на 29 май 2019г и до тогава тя е напълно редовна.

    Това води до два логични извода: че на шофьора е съставен неправомерен акт, а от пресцентъра са изпратили официално съобщение, което не отговаря на истината-тоест е откровена лъжа.

    Припомняме фактите: ТОЛ-полицията спира водача близо до Смолян на 6 април 2019г., на предното стъкло на автомобила, регистриран като медицински, има винетка, а от снимката става ясно, че тя е перфорирана където трябва и валидна до изтичане на срока й. На инспекторите е представена и касовата бележка от 29-ти май 2018 година за годишна винетка на стойност 97 лв. В касовата бележка е вписан и регистрационния номер на автомобила, както и получателя на парите за винетката – Агенция "Пътна Инфраструктура" – София.

    Въпреки че бил изряден, водачът е получил акт, а пациентите с голямо закъснение са превозени до болницата в Смолян за хемодиализа, за която има предварителен график по часове за всеки пациент.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини