7 °C

Какво правят гларуси в Смолян и защо ги наричат „летящите кучета“ на града?

Изображение 1 от 4

  С красив широк полет, нетипични за Родопите птици кръжат тези дни над Смолян-основно в района на Стадиона и сградите на административния център на града. Всички се питат какво правят тези волни морски пернати чак в Родопите, дали са чайки или гларуси, за кратко ли навестяват планината или ще се задържат тук, пък може и да се заселят. Дали пък това не е знак, че климътът в планината не се доближава вече до този в Средиземноморието? 

  Действително е странно присъствието им на близо 500 км от Черноморието в родопския регион, а сред смолянчани има и догадки, че може да са дошли от Гърция, което е значително по-близо.

  Поради липса на специалисти орнитолози в града ни,  потърсих информация за странните гости в интернет източници, където попаднах на любопитен материал от специалист. Има ли разлика между гларус и чайка, и какво може да правят далеч извън обичайните им територии край черноморския бряг, отговор намерих в сайта posredniknews.com, в който колегите от Плевен разговарят с доц. д-р Иван Райчев, биолог-еколог, ръководител на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей в града.

   Повод за интервюто с него е именно заселването през 2011г  на двойка гларуси, които свиват гнездо на покрива на жилищен блок, сдобиват се с малки, започват да се множат и остават в града.

  Доц. Райчев обяснява, че гларусът е един от 16-те вида чайки известен в България, като по Черноморието се среща основно Средиземноморска белоглава чайка, но тя вече се появява и в други райони на страната, защото с размаха си от близо 80см на крилете тя може да измине до 300 км в търсене на храна. Тоест гларусът е вид чайка, при това агресивна, хищна и неподлежаща на опитомяване, твърди експертът, който дори нарича птицата „летящите кучета на големия град“. Видът е експанзивен и непрекъснато търси нови територии, които безцеремонно завзема,  „изтребва“ гълъбите, изяждайки яйцата и малките им. Затова, там където се появят гларуси, популацията на гълъби силно намалява, обяснява още ученият.

  Видът вече се разпространява и във вътрешността на страната и явно първите екземпляри стигат вече до Родопите. Защото критериите за гларуса, за да се засели някъде са високи сгради, за да си свие гнездо и удобството за намиране на храна-боклуци, разпилени контейнери, дори плъхове. Те са и нахални,  лакоми, и не се свенят да задигнат луканката от терасата, закуската оставена на пейката или дори баничката от ръцете ви. Неслучайно един тип мъже по морето носят нарицателното „гларуси“.

  А дали пернатите гости на града ни ще останат за повече и ще се заселят тук, предстои да видим. Храна има достатъчно-и гълъби и плъхове, и къде на шега, къде не- пазете си суждуците от „летящите кучета“.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини