7 °C

Какво правят гларуси в Смолян и защо ги наричат „летящите кучета“ на града?

Изображение 1 от 4

  С красив широк полет, нетипични за Родопите птици кръжат тези дни над Смолян-основно в района на Стадиона и сградите на административния център на града. Всички се питат какво правят тези волни морски пернати чак в Родопите, дали са чайки или гларуси, за кратко ли навестяват планината или ще се задържат тук, пък може и да се заселят. Дали пък това не е знак, че климътът в планината не се доближава вече до този в Средиземноморието? 

  Действително е странно присъствието им на близо 500 км от Черноморието в родопския регион, а сред смолянчани има и догадки, че може да са дошли от Гърция, което е значително по-близо.

  Поради липса на специалисти орнитолози в града ни,  потърсих информация за странните гости в интернет източници, където попаднах на любопитен материал от специалист. Има ли разлика между гларус и чайка, и какво може да правят далеч извън обичайните им територии край черноморския бряг, отговор намерих в сайта posredniknews.com, в който колегите от Плевен разговарят с доц. д-р Иван Райчев, биолог-еколог, ръководител на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей в града.

   Повод за интервюто с него е именно заселването през 2011г  на двойка гларуси, които свиват гнездо на покрива на жилищен блок, сдобиват се с малки, започват да се множат и остават в града.

  Доц. Райчев обяснява, че гларусът е един от 16-те вида чайки известен в България, като по Черноморието се среща основно Средиземноморска белоглава чайка, но тя вече се появява и в други райони на страната, защото с размаха си от близо 80см на крилете тя може да измине до 300 км в търсене на храна. Тоест гларусът е вид чайка, при това агресивна, хищна и неподлежаща на опитомяване, твърди експертът, който дори нарича птицата „летящите кучета на големия град“. Видът е експанзивен и непрекъснато търси нови територии, които безцеремонно завзема,  „изтребва“ гълъбите, изяждайки яйцата и малките им. Затова, там където се появят гларуси, популацията на гълъби силно намалява, обяснява още ученият.

  Видът вече се разпространява и във вътрешността на страната и явно първите екземпляри стигат вече до Родопите. Защото критериите за гларуса, за да се засели някъде са високи сгради, за да си свие гнездо и удобството за намиране на храна-боклуци, разпилени контейнери, дори плъхове. Те са и нахални,  лакоми, и не се свенят да задигнат луканката от терасата, закуската оставена на пейката или дори баничката от ръцете ви. Неслучайно един тип мъже по морето носят нарицателното „гларуси“.

  А дали пернатите гости на града ни ще останат за повече и ще се заселят тук, предстои да видим. Храна има достатъчно-и гълъби и плъхове, и къде на шега, къде не- пазете си суждуците от „летящите кучета“.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Още новини

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  13 дек 2019
  Последни новини