Екоинспекцията в Смолян засилва мерките срещу пожари в осем резервата в

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян засилва мерките за предотвратяване на пожари в защитените територии – изключителна държавна собственост -резервати и поддържани резервати.

Със заповед на министъра на околната среда и водите периодът от 1 април до 31 октомври 2019 г. е определен за пожароопасен сезон. В тази връзка са дадени предписания на общините, на чиято територия попадат резервати и поддържани резервати – „Сосковчето”, „Кастраклий”, „Казаните”, „Червената стена”, „Момчиловски дол”, „Амзово”, „Шабаница”, „Конски дол”, за информиране и призоваване на населението да спазват мерките за пожарната им безопасност.

За предотвратяването на пожари РИОСВ – Смолян организира специализирано наблюдение в защитените територии и осъществява засилен превантивен контрол върху дейността на собственици и ползватели на обекти, гори, земи в близост до тях. В кметствата на населените места, в чиито землища попадат резервати, са създадени и се поддържат противопожарни депа, оборудвани със средства и материали за противопожарна защита.

При констатирани нарушения за заповедта на нарушителите ще се налагат глоби от 500 до 5000 лв. на физически лица и от 1000 до 10 000 лв. на юридическите, допълват от РИОСВ.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини