Благодатния огън дойде в Смолян и църквите в околията

Божественият огън, който ще гори в целия свят, дойде и в Смолян, донесен от  архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.  Митрополит Николай го пренесе за Пловдивска епархия, от където го получи и архимандрит Висарион, а по традиция на път към  Смолян, архиерейският наместник   предаде от Благодатния огън на свещениците от енориите  Хвойна, Малево, Чепеларе, Момчиловци, Пампорово. Частица от огъня се пренесе  и към Широка лъка, Девин, Михалково и околността и епархийският манастир „Св. Пантелеймон“. И свещеници от околните енории  поеха от благодатния огън, за да може бързо да се предаде и да достигне и до Златоград, Мадан, Рудозем, Баните и всички църкви в Смолянска духовна околия.

Всяка година тази радост, слязла от небето в Йерусалимския храм на Възкресение Христово,   се очаква с огромна радост, с голяма надежда, че в домовете на родопчани ще влезе небесна светлина, така, както ще бъдат запалени с нея и милиони, милиони свещи в целия свят.

Това велико чудо радва малки и големи, затова катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ бе препълнен. Стотици  свещички  бяха  запалени и с тях хората излязоха  пред  храма да благодарят и да участват в литията,   начело с иконата на Възкресение Христово. Архимандрит Висарион и свещеник Иван Марински  отслужиха в храма  Пасхална полунощница, Утреня и Великденска света Литургия, които продължиха до два часа след полунощ.  

Три пъти  архиерейският наместник възгласи поздрава: „Христос Воскресе!“ и три пъти множеството отговори:   „Во истину  воскресе!“

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    #(
    # (нерегистриран)
    0 0
    11:47, 28 апр 2019
    Те изповядват друга вяра. Но както самите те при разговор с тях... Срам, страх ни е.. Живи и здрави всички граждани по света днес...
Последни новини