8 °C

България отбелязва 143 години от Априлското въстание

България отбелязва 143 години от Априлското въстание! В градовете, станали сърце на бунта срещу османската власт, днес се събират десетки хиляди, за да почетат паметта на бунтовниците, съобщи Nova. На тържествата в Клисура е президентът Румен Радев, а в Копривщица - председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В Копривщица около 200 четници ще направят възстановка на събитията.

„Преди 143 години тук шепа смели мъже са направили така, че да увлекат след себе си всички българи и Европа да ни чуе. Да заявят, че не искат повече да бъдат роби и България има право да бъде свободна. Заради тази жажда за свобода днес сме това, което сме. Трябва да помним, знаем и пазим и да предаваме на идните поколения”, заяви Цвета Караянчева.

В Клисура също имаше възстановка. В нея се включиха над 150 участници. 

В словото си президентът Румен Радев заяви, че „събитията от преди 143 години напомнят за моралната сила и величието на един народ, готов на саможертва за свободата”.

„Искам да поднеса своята благодарност и признателност към всички вас потомци и родолюбиви българи, които не само пресъздавате славата и величието на онези дни, но, които пренасяте този завет на дедите ни от поколение на поколение”, заяви президентът.

Кулминацията на честванията ще е тази вечер в центъра на Панагюрище, където ще е тържествената заря-проверка.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ев
  ЕВРОАТЛАНТИК
  1 -1
  15:41, 1 май 2019
  На кого да вярвам Харалан Александров каза че сме живеели добре при турскои е нямало робство а само ПРИСЪСТВИЕ А Цветанов също се изцепи че е имало само ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО Бойката си мълчи по въпроса защото той само е чел ВИНЕТУи не е наясно с историята ни
 • 2
  🇧🇬
  🇧🇬
  0 0
  19:32, 1 май 2019
  Истинското робство е било в Русия.....
  Крепостните селяни са били безправни нищожества.... Били са длъжни да целуват ботушите на господаря, докато ги бичува... Нямали са право на никаква собственост.... Били са собственост на господаря си, който е имал право да ги третира, като животни(вкл. да ги наказва със смърт).......
  Тук в България е било позволено да се пътува свободно... Българите са изучавали децата си в чужбина... Имали сме самостоятелна църква, развивали сме бизнес и свободна търговия.....
  Къде е било истинското робство!????
  Е, вярно е, че пророчеството на Левски и на всички наши революционери се сбъдна....,, Който ни освободи--той ще ни пороби"..

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини