5 °C

Засякоха необичайна гравитационна вълна

Колаборацията LIGO-Virgo регистрира невероятно силно събитие, което може да е първото откриване на гравитационна вълна от черна дупка, поглъщаща неутронна звезда.

Избухване на необичайни гравитационни вълни, вълни в самата тъкан на пространството-време, ударните вълни на някакво колосално събитие, е открито от обсерваториите LIGO и Virgo в 15:22:15 UTC на 26 април 2019 година. И двойката детектори LIGO, и Virgo, регистрираха сигнала, ограничавайки местоположението му до район, заемащ около три процента от общото небе.

Астрономите все още анализират събитието и може да се окаже нещо съвсем различно. Но откакто за първи път бяха открити гравитационните вълни през февруари 2016 г., астрономите се надяват да открият много различни видове сливания.

Първоначалният анализ показва, че това събитие е сливане на черна дупка-неутронна звезда само с 13%, но учените все още се надяват.

"Този кандидат е различен от всичко останало, което сме наблюдавали", коментира членът на LIGO Габриела Гонзалес от държавния университет в Луизиана.

Няма голяма разлика между черна дупка и неутронна звезда. И двете са резултат от смъртта на звезда. Щом звездата изгори водорода си и изхвърли външния си материал в серия от експлозии, ядрото ѝ се срива под собственото си тегло.

Ако това ядро е под около три пъти масата на Слънцето, а първоначално звездата - между 10 и 30 пъти по-голяма от масата на Слънцето, то става неутронна звезда. Ако е повече от три слънчеви маси, то става черна дупка. Звездите, които са твърде малки, за да станат неутронни звезди, стават бели джуджета.

Знаем, че съществуват двойни системи с различни по маса звезди. Така че е абсолютно възможно да съществуват двойни системи  черна дупка - неутронна звезда, пише ScienceAlert. Но това събитие би било първото доказателство за съществуването на такава двойна система.

Механизмът е същият като сливането на черна дупка с черна дупка и неутронна звезда с неутронна звезда. Двата обекта влизат в смъртоносна спирала, обикаляйки по-близо и по-близо, докато - бум! - двата обекта се слеят.

Но има някои различия. Тъй като черната дупка е далеч по-масивен обект, тя ще включи масата на неутронната звезда в своята собствена. А вместо кръгова орбита, пътят на неутронната звезда около черната дупка ще бъде по-сферичен, което прави много по-проверими ефектите на относителността.

Събитието условно е наречено S190426c. Базирайки се на възможностите за триангулация на сигнала, добавени от детектора на Virgo изглежда, че e на около 1,2 милиарда светлинни години.

Откак LIGO бе включен отново в началото на април след година обновяване, всичките му открития са публични. Описание на събитието S190426c, както и карти на региона на небето, откъдето е идва, са достъпни на уебсайта на GraceDB, така че астрономите по целия свят да могат да извършват свои собствени последващи наблюдения.

Тъй като неутронната звезда се разрушава и след това се поглъща от звездата, се очаква, че това ще доведе до възпламеняване на електромагнитна активност. Това все още не е открито, което потенциално сочи към друг вид сливане.

Съвместната работа на LIGO-Virgo откри редица събития, включително втори сблъсък на неутронни звезди. Така че, дори ако това събитие не се окаже горещо очакваното сливане на черна дупка с неутронна звезда, изглежда, че откриването му е само въпрос на време.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
16 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
16 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
16 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
16 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
16 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
16 ное 2019
Последни новини