8 °C

Над 70 жени от Смолян са изследвани с иновативен апарат за откриване на рак на гърдата

  Днес в многопрофилната болница в Смолян беше представен иновативен метод за изследване, като част от превенцията срещу рак на гърдата.

  Апаратът като технология вече е въведен в болници и медицински центрове в страната, като такъв вече има и в Акушеро-гинекологичната практика на д-р Халед Хамо в Смолян.

  Методът контактна термография с апарата BRASTER PRO е насочен към ранно откриване на заболяване на гърдите. Идеята е с него да работят повече гинеколози, тъй като те най-добре познават своите пациентки, особено жени под 50 годишна възраст, които са преминали през хормонални терапия или са наследствено обременени. С новия апарат жените могат да се изследват няколко пъти, тъй като той не облъчва пациентката, както например при мамографията.

  Според вносителите на апаратурата, този метод дава възможност да се открие много малка находка от 3 мм., което с други образни средства трудно може да се прецени дали е безобидна или вече има болестен процес.

  Апаратът прави контактна термография, разполага с течни кристали покрити с емулсия, заснемат се много образи, които се предават към централен офис, а там изкуствен интелект ги обработва и прави диагностиката. Ако всичко е нормално, се получава отговор до 5 минути, ако има проблем с патологични промени- до 48 часа се правят допълнителни проверки. Изкуственият интелект "сам себе си учи", тъй като е снабден с „невронови мрежи“, в които новата информация обогатява натрупаната база данни и така всяко изследване може да бъде по-прецизно от предишните.

  Според представител на фирмата дистрибутор изключително предимство на апарата е, че с него могат да се правят прегледи и на жени със силикон, тъй като той не се влияе от големината на гърдите. В България има много жени със силикон, като по неофициална статистика, страната ни е сред водещите по брой дами с такъв род корекции.

  Д-р Хамо, който е инвестирал в закупуването на новата технология за кабинета си признава, че още няма голям опит и очаква резултати от работата при натрупване на обратна информация за пациентките, които при прегледа са имали регистрирано отклонение от нормата. Според лекаря от смолянската болница, предимство за жените е, че чрез новата апаратура се улесняват пациентките и освен гинекологичен преглед, Получават и скрининг за рак на гърдата. В АГ кабинета на д-р Хамо за три месеца са направени прегледи на повече от 70 жени, като около 40 % от тях са показали положителни резултати. Д-р Хамо уточнява, че това не са непременно ракови образувания, но резултатите насочват, че жените са от т.нар. рисков контингент и се изпращат за консултации при специалисти в големите градове.

  Според него поне веднъж годишно е добре всяка жена да се изследва за рак на гърдата, а за да е сигурен в диагностиката, д-р Хамо допълнително извършва и преглед с ехограф. „Действително съвпадение има между двата метода на изследване и затова правим консултации със специалисти. Методът за района на Смолян не е евтин, но допълнително с него прилагам и изследване с висока класа ехограф, за което пациентката не заплаща, обясни още гинекологът.

  „Реално, рак на гърдата като риск е голям. Но трябва да мине малко време, за да се получи обратната връзка.", обясни гинекологът и добави, че стойността на прегледа с модерния метод  е 80лв., а ехографското изследване е безплатно. За сравнение мамографията за здравноосигурена пациентка струва 25 лв., но облъчване с рентгеновите лъчи е неизбежно и като цяло се препоръчва да не се прави повече от веднъж годишно.

  Щиляна Чакърова

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
  29 яну 2020
  Последни новини