Стотици родители с децата си протестираха в Смолян срещу Националната стратегия за детето

  Стотици смолянчани с децата си излязоха на протест в събота, с настояване за категорична отмяна на Националната стратегия за детето 2019-2030г.  Далеч над очакваните 300 души се събраха на площадката пред сградата на Общината, като много от родителите бяха дошли с децата си, някои още в бебешки колички, други достатъчно големи, за да носят плакати.

  Чрез кампания във фейсбук жените от Смолян се организираха, взеха разрешение от Общината за протеста, закупиха тениски и направиха плакати. Основните опасения на родителите са, че Стратегията ще позволи абсолютно незаконно и неаргументирано да се отнемат децата им от социалните служби. От трибуната една от инициаторките на протеста Ангелина Канева съобщи, че сред тях има смолянско семейство, „избягало“ от Норвегия, където са взели и двете им деца. Без обяснение, без предварители проверки, даже в документа от техните служби пишело, че семейството е изрядно, но вземат децата за наблюдение и вече три месеца не им ги връщат. Това обяви пред събралото се множество от притеснени майки, бащи, баби и дядовци Кирова, като допълни, че в исканията им няма никаква партийна или политическа цел, освен да гарантират бъдещето на децата си.

  Екскортирани от полицейски коли и униформени, протестиращите преминаха в шествие разстоянието от Общината през централния булевард до амфитеатъра на Стария център. По пътя към тях се присъединиха десетки и множеството на площада достигна около 500 души. „Такъв протест не е имало в Смолян“, коментираха хората, а възглас „Не ни пипайте децата!“ скандираха и най-малките.

  „Не съм си раждала децата, за да ни ги вземат! Ние си отглеждаме децата в България въпреки всичко, въпреки, че държавата не прави нищо за нас, а мъжете ни са по чужбина, за да работят, а искат да ни наложат това, което става в Норвегия и да вземат децата ни както им падне!“

  С тези думи от трибуната Ангелина обобщи притесненията на всички протестиращи семейства от Смолян, че в Стратегията и в законите има твърде широко тълкуване за правните положения , касаещи деца в риск и деца жертва на насилие, което дава възможност на службите безогледно да вземат децата от родителите им, поставяйки етикет "дете в риск" - без това да е подробно регламентирано и ясно, за да няма възможност за злоупотреби.

  На митинга пред Общината дойде депутатът и шеф на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която се опита да обясни, че Стратегията е оттеглена и не са правени никакви промени в Закона за закрила на детето, които да дават повод за притеснение. Майките обаче репликираха, че не вярват на думите й, както и на държавата, и политиците, като отказаха да й дадат възможност да говори на протеста.

  Протестиращите обявиха, че ако не бъде оттеглена Стратегията и не се даде гаранция официално, че тя няма да бъде въведена под някаква скрита форма, те ще продължат с протестите и като крайна мярка ще спрат децата си поне за ден от детски градини и училище. Протестът в Смолян е част от национална кампания за протести в над 27 града на страната, а в Смолян завърши с едноминутно мълчание в памет на всички загинали деца в България, сред които и много болни, за които няма средства за лечение.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
  03 авг 2020
  Последни новини