Стотици родители с децата си протестираха в Смолян срещу Националната стратегия за детето

  Стотици смолянчани с децата си излязоха на протест в събота, с настояване за категорична отмяна на Националната стратегия за детето 2019-2030г.  Далеч над очакваните 300 души се събраха на площадката пред сградата на Общината, като много от родителите бяха дошли с децата си, някои още в бебешки колички, други достатъчно големи, за да носят плакати.

  Чрез кампания във фейсбук жените от Смолян се организираха, взеха разрешение от Общината за протеста, закупиха тениски и направиха плакати. Основните опасения на родителите са, че Стратегията ще позволи абсолютно незаконно и неаргументирано да се отнемат децата им от социалните служби. От трибуната една от инициаторките на протеста Ангелина Канева съобщи, че сред тях има смолянско семейство, „избягало“ от Норвегия, където са взели и двете им деца. Без обяснение, без предварители проверки, даже в документа от техните служби пишело, че семейството е изрядно, но вземат децата за наблюдение и вече три месеца не им ги връщат. Това обяви пред събралото се множество от притеснени майки, бащи, баби и дядовци Кирова, като допълни, че в исканията им няма никаква партийна или политическа цел, освен да гарантират бъдещето на децата си.

  Екскортирани от полицейски коли и униформени, протестиращите преминаха в шествие разстоянието от Общината през централния булевард до амфитеатъра на Стария център. По пътя към тях се присъединиха десетки и множеството на площада достигна около 500 души. „Такъв протест не е имало в Смолян“, коментираха хората, а възглас „Не ни пипайте децата!“ скандираха и най-малките.

  „Не съм си раждала децата, за да ни ги вземат! Ние си отглеждаме децата в България въпреки всичко, въпреки, че държавата не прави нищо за нас, а мъжете ни са по чужбина, за да работят, а искат да ни наложат това, което става в Норвегия и да вземат децата ни както им падне!“

  С тези думи от трибуната Ангелина обобщи притесненията на всички протестиращи семейства от Смолян, че в Стратегията и в законите има твърде широко тълкуване за правните положения , касаещи деца в риск и деца жертва на насилие, което дава възможност на службите безогледно да вземат децата от родителите им, поставяйки етикет "дете в риск" - без това да е подробно регламентирано и ясно, за да няма възможност за злоупотреби.

  На митинга пред Общината дойде депутатът и шеф на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която се опита да обясни, че Стратегията е оттеглена и не са правени никакви промени в Закона за закрила на детето, които да дават повод за притеснение. Майките обаче репликираха, че не вярват на думите й, както и на държавата, и политиците, като отказаха да й дадат възможност да говори на протеста.

  Протестиращите обявиха, че ако не бъде оттеглена Стратегията и не се даде гаранция официално, че тя няма да бъде въведена под някаква скрита форма, те ще продължат с протестите и като крайна мярка ще спрат децата си поне за ден от детски градини и училище. Протестът в Смолян е част от национална кампания за протести в над 27 града на страната, а в Смолян завърши с едноминутно мълчание в памет на всички загинали деца в България, сред които и много болни, за които няма средства за лечение.

  Щиляна Чакърова

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
  18 ное 2019
  Последни новини