От новата учебна година: Училищна Телерик Академия, за млади таланти в програмирането, стъпва в четири училища в Смолянско

В четири средни училища в Смолянска област от новата учебна 2019/2020 година ще бъде въведено обучение по информационни технологии по системата на училищна Телерик Академия. Това обяви днес областния управител Недялко Славов на специална пресконференция за представяне на релултатите изпитите от Националното външно оценяване за тази година.

Общо 100 деца от Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян, Природоматематическата гимназия „Васил Левски“ и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в обалстния град ще се обучават във високи технологии. Четвъртото учебно заведение е СУ „Антим I” в Златоград. Само в СУ “Св.св. Кирил и Методий“ обучението ще бъде от 4-до 7 клас, в останалите учебни заведения ще обхване учениците от 8 до 12 клас.

„Това е висококачествено обучение и се надяваме това да привлече и фирми от ИТ сектора, които да инвестират в региона. В преговори сме и с други фондации, с които ще се стремим да въведем обучения по предприемачество“, допълни Славов.

Академията разполага с млад екип от специалисти на световно ниво в сферата на програмирането и дигиталните науки. От създаването на Училищна Телерик Академия  през 2010 година до днес, присъствено в Академията са су обучавали над 10 000 ученици. От 2014 година училищната програма се разширява и се провеждат обучителни курсове в сформирани 65 академии в 15 града из цяла България. Програмите на Училищна Телерик Академия се осъществяват с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Училищна Телерик Академия предоставя безплатно обучение по програмиране и дигитални науки, изгражда у учениците ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани, като целта е те да останат и допринесат за развитието на бизнеса, както в родните си места, така и в България като цяло.

Програмите на обучение са по алгоритмично програмиране, дигитални науки и разработка на игри, като групите са от 20-25 ученици и се сформират в три възрастови категории – 1-3 клас, 4-7 клас и 8-12 клас.

Условията са училищата, където ще се провежда обучението по програмата, да разполагат с компютърни зали; да бъдат осигурени преподаватели, като могат да бъдат привличани специалисти извън училищния колектив; да бъде осигурено финансиране за възнаграждение на преподавателите и учебни материали, както и желаещи ученици да се обучават. Тестът за кандидатстване е на основата на базови познания. Академията провежда информационна кампания и он-лайн тестове през месец септември всяка година, а през октомври започват обучителните курсове за одобрените кандидатствали ученици. Обучението по програмите на Телерик съвпада във времеви график с училищните срокове, като не нарушава ваканциите за учениците. Преминалите курса на обучение получават сертификат.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини