На Събора "Рожен" представят за пръв път песен, посветена на Освободителя на Родопите

За пръв път на Роженския събор тази година ще прозвучи песен, посветена на Освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов. Песента е авторска, с родопско звучене и е вдъхновена от героичният подвиг на Българските войски отвоювали победа в неравен бой на връх Средногорец през 1912 година. Музиката е написана от Виктор Йорданов – Кардама, текстът е на Ивайло Шопски, в изпълнение на Светла Дукатева и Димитър Арнаудов.

Проектът за песента е осъществен от Пътуващо читалище ,,Бащино огнище“ и Сдружение „Родопски хайдути“ и ще бъде представена днес-16 юли по БНР. Народните изпълнители Светла Дукатева и Димитър Арнаудов ще представят премиерно песента на живо по време на Националният фолклорен събор „Рожен” на 19 юли от 20:00 ч

Фолклорната творба ще бъде в началото на гала-спектакъла „Рожен е България“. В съботната родопска вечер ще има специални изпълнения на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, Ансамбъл „Родопа“, „100 каба гайди“, ФА“101 Каба гайди“, ФГ “Каба кабадайлии“ и известни родопски изпълнители.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини