Медуза с човешки размер заснета край Англия (видео)

Двама водолази, гмуркащи се край югозападния край на Англия, имаха уникална среща с рядката медуза Rhizostoma pulmo. Представителите на този вид може да порастнат до човешки бой. За щастие, водолазите заснели всичко.

Биологът Лизи Дейли и подводният оператор Дан Абот споделиха видеоклипа във Facebook. Той е публикуван в събота (13 юли) като част от кампанията "Седмица на дивия океан" - серия от видеоклипове, показващи странностите на дълбините, за да помогнат за набиране на средства Обществото за опазване на морската среда на Обединеното кралство.

Дейли и Абът се гмуркали край бреговете на Корнуол, Великобритания, когато гигантската медуза се появила в мътната вода. Наричан също медуза барел, видът се характеризира с осем дебели парещи пипала, обкръжени от още и голяма кълбовидна глава, която дава на създанието неговото име. Понякога може да се срещне такава медуза, изхвърлена на брега, разразва Дейли, но е рядкост водолаз да се окаже лице в лице с някоя от тях в дълбините. 

Макар медузата барел да е най-големият вид медуза във водите на Великобритания, тя е просто бебче в сравнение с медузата лъвска грива (Cyanea capillata), най-големият известен вид в света. Тази студеноводна медуза има 1200 дълги пипала, с които общата дължина на тялото ѝ може да достигне 36,5 метра, което е повече от размера на средностатистически син кит. Благодарение на това медузата лъвска грива може да ужили 50 до 100 души само за няколко минути, ако теченията я отнесат твърде близо до населено крайбрежие - забавен факт, който група нещастници на Ню Хемпшир научиха по трудния начин през 2010 г., пише LiveScience.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини