Финансират екопроекти за отпадъците с 200 хил. евро

Изображение 1 от 3

    Областните информационни центрове в цялата страна и Министерството на околната среда и водите започнаха разяснителна кампания за популяризиране на процедурата за финансиране на проекти в сферата на рециклирането на битовите отпадъци.

    Идеята е с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ у нас да се приложат вече готови добри практики. Ще се финансират обаче само такива проекти, които никога не са били изпълнявани на дадена територия. „Философията на процедурата е да се вземе добра практика и да я приложим на наша територия“, отбеляза по време на разяснителната среща с представители на общините и НПО-та експертът от Областния информационен център Димо Димов.

    За финансиране на проекти могат да кандидатстват както общини, така и юридически лица с нестопанска цел и такива със стопанска цел. Максималното финансиране на проект е левовата равностойност на 200 хил. евро.

    Програмата е насочена към мерки за предотвратяване на образуването на битовите отпадъци, тяхната подготовка за повторната им употреба, ще се финансират и проекти, свързани с разделното  събиране или рециклирането на тези отпадъци. Крайната идея на финансирането по тази процедура е да се създадат предпоставки, които да водят към промяна на самосъзнанието ни при събирането, изхвърлянето и преработката на битовите отпадъци, отбеляза Димо Димов. Конкретната цел е до 2020 година 50 % от битовите отпадъци да се рециклират.

    Макар, че срокът за подаването на проектите е доста кратък -до края на август, при добър човешки ресурс не е невъзможно да се подготви читав проект, коментира той по време на информационната среща.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини