Рекорд: Етиопия засади 350 милиона дървета за ден

Близо 350 милиона дървета бяха засадени в рамките на един-единствен ден в Етиопия, според местен министър.

Засаждането е част от националната инициатива за зелено наследство, чиято цел е отглеждането на 4 милиарда дървета в страната през това лято. Гражданите биват насърчавани да засадят поне 40 фиданки. Държавни институции затвориха врати, за да може служителите им да се включат в инициативата.

Проектът трябва да пребори ефекта на обезлесяването и климатичните промени в засегнатата от тежка суша страна. Според ООН горските площи в страната са били едва 4% през 2000 г. в сравнение с 35% век по-рано.

Етиопският министър на иновациите и технологиите Гетахун Мекуриа съобщи броя на засадените дръвчета в рамките на един ден в туитър – 353 милиона.

Предишният световен рекорд за най-много засадени дървета за един ден принадлежи на Индия – 50 милиона броя и е поставен през 2016.

Експерти са категорични, че дърветата не само смекчавата ефекта на климатичните промени поглъщайки въглероден диоксид, но имат и огромна заслуга в борбата с опустиняването и деградацията на почвата, особено в страните със сух климат. Освен това осигуряват храна, подслон, фураж, лекарства, материали и защита.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини