В КДК Смолян показват уникални колекция от 60 снимки от историята на Смолян

На 2 август 2019 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК в Смолян ще бъде открита Фотоизложба и представен Фoтoaлбyм на фотографа от Смолян Данчо Данчев. Колекцията от 60 фотоса и възпоменателния албум са по идея на семейство Данчеви, а финансовата подкрепа е на Общинa Cмoлян. Реализацията на проекта е резултат от съвместната работа на Дъpжaвния apxив, Peгиoнaлния иcтopичecĸи мyзeй „Cтoю Шишĸoв” и Peгиoнaлнaта библиoтeĸa „Hиĸoлaй Bpaнчeв” – Cмoлян. Данчев е определян като свeтлoпиceц нa Poдoпитe, а в колекцията, която ще бъде представена на смолянчани, са включени уникални кадри, съхранили емблематични мигове от историята на Смолян и Родопския край.

В нея намират място събития като първата копка на центъра на областния град, Първия фолклорен събор на Рожен през 1961 г., откриването на НАО „Рожен”, рудокопачи-герои, тютюноработнички, деца, младежи, възрастни хора – лицето на времето отпреди 50-70 и повече години.

Творчеството на Данчо Данчев е обемисто, то е своеобразна хроника за развитието на един от най-изостаналите краища на България, превърнали се за 20-25 години в мечта за много българи.

Данчо Тодоров Данчев

/15 март 1925 - 1 юни 1982 /

Фотограф-художник, удостоен от Министерския съвет през 1951 г. Бил е фоторепортер на в. „Родопски устрем”, фотожурналист, награден с орден „Кирил и Методий“ - 3 степен. Работил е като кореспондент от Смолян на централни медии и БНТ, изявен общественик и основател на Киноклуб „Орфей“ към читалище „Христо Ботев“ – Смолян.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини