Второ огнище на зараза от Африканска чума в Смолянско, положителните проби вече са 9

От днес започва избиването на глигани в ловно стопанство "Извора" край Девин, където е регистрирано второ огнище на зараза от Африканска чума. Това стана ясно на приключилото днес заседание на областната епизоотична комисия в Смолян.

Южноцентрално държавно предприятие – Смолян продължава усилията за борбата със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). До момента, със заповеди на Българската агенция по безопасност на храните са обявени три инфектирани зони – една в област Пловдив и две в област Смолян. Първата зона е на територията на ДГС Пловдив – в местността „Бяла черква“. Втората зона попада на територията на ДГС – Доспат и ДГС Борино, с площ 200 кв. км., включваща част от землищата на селата Змеица, Чавдар, Касък и Борино. Третата зона е на територията на ДЛС „Извора“- Девин, в местността „Чурал“. Зоните са обозначени с табели, поставени от стопанствата.

В обхвата на инфектираните зони се въвеждат следните мерки:

- ограничаване на достъпа на всички лица, освен тези, които имат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта;

- извършване на претърсвания за трупове на умрели диви свине, както и животни с нетипично поведение от служители на стопанствата и местни ловци, в случай на намерено мъртво животни, проби се изпращат незабавно за изследване в БАБХ.

За срок от два месеца от датата на обявяване на зоната за инфектирана, се спират всички дейности в засегнатите горски територии, в това число дърводобив, лов и подхранване на дивеча, паша на домашни животни, събиране на гъби, билки, сено и др.

С цел подпомагане на местното население за осигуряване с дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон, ЮЦДП – Смолян, съвместно с териториалните поделения по места, организира снабдяване от територии, извън инфектираната зона. При необходимост ще се доставят дърва от съседни териториални поделения на предприятието.

На територията на ЮЦДП извън инфектираната зона са предприети мерки за намаляване на числеността на дивите свине, чрез провеждане на индивидуален лов и улов чрез капани от страна на служителите на стопанствата и от членовете на ловните дружинки.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини