Джереми Корбин внася вот на недоверие, за да спре Брекзит без сделка

Основният британски опозиционен лидер Джереми Корбин заяви, че възнамерява да внесе вот на недоверие на правителството на премиера Борис Джонсън, за да спре "пагубен Брекзит без споразумение", предаде ДПА.

Лидерът на Лейбъристката партия заявява в писмо до лидери на други политически партии и водещи депутати, че правителството "няма мандат за Брекзит без споразумение". "Поради това възнамерявам да внеса вот на недоверие в първия възможен момент, когато сме сигурни в успеха му", пише той.

Джонсън се зарича да спази крайния срок за излизане от ЕС - 31 октомври, дори дотогава да не е постигнато споразумение за уреждане на това напускане.

В писмото Корбин пише, че при успех на вота на недоверие той ще се стреми да бъде назначен за преходен премиер за ограничен период с цел да спре Брекзит без споразумение.

Лейбъристкият лидер казва, че като премиер ще насрочи общи избори и ще осигури удължаване на срока на Член 50 от Договора на ЕС, който касае членството в съюза.

"На тези общи избори Лейбъристката партия ще се ангажира с организиране на референдум по условията на напускане на ЕС, включително възможност за оставане", казва Корбин.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини