Премахват 622 тона отпадъци от ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград

На 22-ри август, четвъртък, Регионалната инспекция по околна среда и води издаде предписание на фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. да бъде извозен и премахнат отпадъкът от територията на наетата от дружеството площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3", за което писахме в началото на седмицата.

В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи информация от димитровградчанина Николай Янев за притеснително струпване на купища отпадъци с неясен произход:

"Тирове чакаха ред и разтоварваха още…и още. Смрад и воня! До края на деня много хора разбрали това се гневяха и питаха това депо за отпадъци как се появи в промишлената зона, кой го е разрешил, кой е бил информиран, кой е мълчал? Ще се горят ли отпадъци /ТБО/RDF/ в ТЕЦ-а?

След като се запознах с редица материали по темата задавам въпрос към вас димитровградчани с деца и внуци, дали знаете, че при изгарянето на ТБО/RDF се образуват много вредни вещества като:
• неорганични газове- серен двуокис, азотни окиси, въглеродни окиси, хлороводород и др.;
• токсични метални съединения на базата на арсен, олово, хром, никел, кадмий, които са свързани химически в твърдите частици, живак и хлор, които са в газообразно състояние;
• органични съединения;
• полиароматни въглеводороди;
• бензоли, феноли;
• диоксини и фурани;
• твърди прахови частици (пепел).
Освен замърсения въздух ще има и последствия от отпадъчните продукти, които са твърд остатък от дъното на пещната камера наречена шлака, която трябва да се депонира в депо за ТБО и пепел, която поради силната си токсичност, изисква специални места за съхранение. Такива няма изградени в България .
Това се твърди от д-р инж. Добрин Топоров."

В понеделник, 19-ти август, общинските власти в лицето на кмета Иво Димов изпратиха писмо до РИОСВ - Хасково за спешна проверка на образувалото се депо за отпадъци, като въпросите на кмета на Димитровград към РИОСВ може да прочетете от предния ни материал по случая. След реакция на кмета на община Димитровград по повод складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3"  и изразеното от него безпокойство за здравето на гражданите и околната среда на 19.08.2019г. бе извършена проверка от РИОСВ - Хасково.

Днес в община Димитровград е пристигнало писмото с предписанията в отговор на поставените от кмета въпроси, относно складирания боклук на територията на ТЕЦ Димитровград, където е посочено, че фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. трябва да извози натрупаните опадъци от наетата от нея площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3".

РИОСВ- Хасково на своята страница на 20-ти авуст уведомява за извършената проверка на мястото със струпване на голямо количество отпадъци, намиращо се на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД - Димитровград, за които се твърди, че ще се изгарят в съоръженията на ТЕЦ-а. Становището на РИОСВ е че в действащото Комплексно разрешително на ТЕЦ „Марица 3“АД- Димитровград не е разрешено да се ползват RDF-модифицирани горива. Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или решение по ОВОС, с които да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД- Димитровград.

Обстоятелствата по натрупването на отпадъците са проверени от РИОСВ- Хасково на 19.08.2019 г., като е извършена проверка на място на „Траш Еко Пак“ ООД, титуляр на регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци на площадка, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД, ползвана по договор за наем. Установено е, че на площадката се съхраняват 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци. РИОСВ- Хасково е предприела допълнителни мерки и действия с цел установяване вида и произхода на доставените отпадъци, след което на дружеството ще бъдат дадени задължителни предписания в съответствие със законодателството.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Dg
  Dgrad
  4 -2
  08:19, 24 авг 2019
  Да затварят Хим-Завода и ТЕЦ-а. Морят ни и ни тровят бавно.
  • Fu
   fuckU
   2 -3
   10:34, 24 авг 2019
   То вие повечето сте си изтровени и изморени и без тецове и заводи
 • 2
  Хх
  Хх2
  5 -1
  11:58, 24 авг 2019
  Милеят за стотина работни места, а здравето и природата никой не зачита!
 • 3
  Dd
  DD
  3 -2
  21:45, 24 авг 2019
  Затваряйте и химкомбината и теца, хем правят боклук хем техниката им е боклук че и вътре само боклуци работят.
 • 4
  Ге
  Георги
  2 0
  22:24, 13 сеп 2019
  Гласувайте на местните избори за партията БДЦ , партията на Ковачки и неговите представители ,за боклуците на територията на ТЕЦ -3 Димитровград.
  Гласувайте , за тези който поддържат тази партия , за тези , които заради една заплата или заради един или двама общински съветници премълчават истината за БУНИЩЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТЕЦ 3 ДИМИТРОВГРАД.

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020

Случаен виц

Последни новини