16 °C

Премахват 622 тона отпадъци от ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград

На 22-ри август, четвъртък, Регионалната инспекция по околна среда и води издаде предписание на фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. да бъде извозен и премахнат отпадъкът от територията на наетата от дружеството площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3", за което писахме в началото на седмицата.

В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи информация от димитровградчанина Николай Янев за притеснително струпване на купища отпадъци с неясен произход:

"Тирове чакаха ред и разтоварваха още…и още. Смрад и воня! До края на деня много хора разбрали това се гневяха и питаха това депо за отпадъци как се появи в промишлената зона, кой го е разрешил, кой е бил информиран, кой е мълчал? Ще се горят ли отпадъци /ТБО/RDF/ в ТЕЦ-а?

След като се запознах с редица материали по темата задавам въпрос към вас димитровградчани с деца и внуци, дали знаете, че при изгарянето на ТБО/RDF се образуват много вредни вещества като:
• неорганични газове- серен двуокис, азотни окиси, въглеродни окиси, хлороводород и др.;
• токсични метални съединения на базата на арсен, олово, хром, никел, кадмий, които са свързани химически в твърдите частици, живак и хлор, които са в газообразно състояние;
• органични съединения;
• полиароматни въглеводороди;
• бензоли, феноли;
• диоксини и фурани;
• твърди прахови частици (пепел).
Освен замърсения въздух ще има и последствия от отпадъчните продукти, които са твърд остатък от дъното на пещната камера наречена шлака, която трябва да се депонира в депо за ТБО и пепел, която поради силната си токсичност, изисква специални места за съхранение. Такива няма изградени в България .
Това се твърди от д-р инж. Добрин Топоров."

В понеделник, 19-ти август, общинските власти в лицето на кмета Иво Димов изпратиха писмо до РИОСВ - Хасково за спешна проверка на образувалото се депо за отпадъци, като въпросите на кмета на Димитровград към РИОСВ може да прочетете от предния ни материал по случая. След реакция на кмета на община Димитровград по повод складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3"  и изразеното от него безпокойство за здравето на гражданите и околната среда на 19.08.2019г. бе извършена проверка от РИОСВ - Хасково.

Днес в община Димитровград е пристигнало писмото с предписанията в отговор на поставените от кмета въпроси, относно складирания боклук на територията на ТЕЦ Димитровград, където е посочено, че фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. трябва да извози натрупаните опадъци от наетата от нея площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3".

РИОСВ- Хасково на своята страница на 20-ти авуст уведомява за извършената проверка на мястото със струпване на голямо количество отпадъци, намиращо се на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД - Димитровград, за които се твърди, че ще се изгарят в съоръженията на ТЕЦ-а. Становището на РИОСВ е че в действащото Комплексно разрешително на ТЕЦ „Марица 3“АД- Димитровград не е разрешено да се ползват RDF-модифицирани горива. Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или решение по ОВОС, с които да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД- Димитровград.

Обстоятелствата по натрупването на отпадъците са проверени от РИОСВ- Хасково на 19.08.2019 г., като е извършена проверка на място на „Траш Еко Пак“ ООД, титуляр на регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци на площадка, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД, ползвана по договор за наем. Установено е, че на площадката се съхраняват 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци. РИОСВ- Хасково е предприела допълнителни мерки и действия с цел установяване вида и произхода на доставените отпадъци, след което на дружеството ще бъдат дадени задължителни предписания в съответствие със законодателството.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Dg
  Dgrad
  4 -2
  08:19, 24 авг 2019
  Да затварят Хим-Завода и ТЕЦ-а. Морят ни и ни тровят бавно.
  • Fu
   fuckU
   2 -3
   10:34, 24 авг 2019
   То вие повечето сте си изтровени и изморени и без тецове и заводи
 • 2
  Хх
  Хх2
  5 -1
  11:58, 24 авг 2019
  Милеят за стотина работни места, а здравето и природата никой не зачита!
 • 3
  Dd
  DD
  3 -2
  21:45, 24 авг 2019
  Затваряйте и химкомбината и теца, хем правят боклук хем техниката им е боклук че и вътре само боклуци работят.
 • 4
  Ге
  Георги
  2 0
  22:24, 13 сеп 2019
  Гласувайте на местните избори за партията БДЦ , партията на Ковачки и неговите представители ,за боклуците на територията на ТЕЦ -3 Димитровград.
  Гласувайте , за тези който поддържат тази партия , за тези , които заради една заплата или заради един или двама общински съветници премълчават истината за БУНИЩЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТЕЦ 3 ДИМИТРОВГРАД.

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини