Първи случай на африканска чума в област Перник

Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран на територията на ДЛС „Витошко - Студена”.

Областният управител свика спешна епизоотична комисия заради установената положителна проба за АЧС в ДЛС „Витошко - Студена”.

Заразата е намерена в диво прасе, открито в капан в района на ловното стопанство (землището на село Ярлово, община Самоков, Софийска област). Областният управител е уведомен за резултата от пробата в сряда сутринта.

Предвид епизоотичната обстановка Соколова свика инзвънредно заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха предвидени мерките в спешен порядък за максимално и адекватно справяне със ситуацията.

"До момента област Перник е една от трите области в страната, която е успяла да се опази чиста от заразата. За да не допуснем да се появи Африканската чума по свинете в обекти тип “заден двор” е нужно да се вземат повече спешни мерки и да предвидим варианти за взаимодействие. Благодаря на всички кметове и на директора на ОДБХ д-р Елза Драгомирова за свършената превантивна работа и добрата разяснителна, мотивационна кампания, поетите ангажименти спрямо стопаните на прасета", заяви губернаторът.

Съгласно указания, утвърдени със заповед №РД 48-48/31.07.2019 г. на министъра на земеделието, храните и горите, областният управител заяви, че изисква монтирането на информационни табели, свързани с Африканската чума по свинете, мерките за превенция и биосигурност към туристите, летовниците, пастирите, дървосекачите и др. В дейностите по обезопасяване и охрана на териториите ще работят екипи на ОДМВР - Перник, както и представители на ловни стопанства и дружинки.

Очаква се да излязат заповеди от БАБХ и Изпълнителната агенция по горите, които да определят конкретен обхват на инфектираната зона в рамките на 200 кв. км. (около 8 км. в диаметър от мястото), за да се укаже къде ще бъде забранен ловът и достъпът на ловци, ограничен достъпът на туристи, гъбари, търсачи на трюфели, дървосекачи и др. 

Попадащи в инфектираната 8-километрова зона на наблюдение от област Перник по данни на областния управител и директорa на Югозападно горско предприятие Благоевград, са населените места Боснек и Чуйпетлово (общ. Перник), Горна и Долна Диканя (общ. Радомир).

Директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов каза още, че ловците са изградили близо 50 капана за улов на дива свиня, а в държавните райони капаните са 90.

За периода от началото на месеца в държавните райони на територията на Югозападно държавно предприятие са отстреляни 136 диви свине, а в районите на ловните сдружения броят им е над 50.

Ловците са направили над 500 претърсвания в техните ловно-стопански райони за трупове на диви свине, а в държавните ловно-стопански райони претърсванията са 230. 

По указания на Министерство на земеделието, храните и горите, в част от общините от област Перник ще бъдат реализирани информационни мероприятия със специалисти от научните среди. Те ще бъдат насочени към кметовете, стопаните на прасета, животновъдите, ловците и други групи от населението.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини