Разрешиха на хората да прибират реколтата в зоните с карантина заради африканска чума

Постоянната областна епизоотична комисия единодушно реши, че прибирането на земеделска продукция е неотложна дейност и се позволява на стопаните да приберат реколтата си от инфектирани зони, които са под карантина заради намерени заразени диви прасета.

След като се одобри достъп за извозване на добита на временен склад дървесина, собствениците на горите- частни кооперации, лица, общини или държавни горски стопанства, ще носят отговорност за спазване на мерките за биосигурност при извозване.

Този процес ще бъде контролиран чрез спазване на графици и попълване на чек-лист с информация за използваното дезинфекционно средство и лицето, извършило дезинфекцията, които ще бъдат изпращани на официалната електронна поща на РДГ-Смолян.

Към 28 август 2019 година на територията на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян няма нова информация за положителни проби от диви свине, заболели от Африканска чума. До момента има обявени 7 инфектирани зони, за които ЮЦДП – Смолян по – рано информира, обявени със заповеди на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В периода от края на юли към настоящия момент са отстреляни 171 броя диви свине в държавните ловни стопанства и в дивечовъдните участъци, стопанисвани от Държавните горски стопанства, а 93 броя са уловените в капаните животни. В дивечовъдните участъци, отдадени за стопанисване на юридически лица, за същия период са остреляни 35 броя животни. Извършва се отстрел и от ловците от ловните дружинки на територията на ЮЦДП – Смолян, като за същия период са избити общо 209 броя диви свине. Ловните дружини от Област Смолян са отстреляли 94 диви свине, останалите са в областите Пазарджик, Пловдив и Кърджали.

За всяко повалено животно на ловците се заплаща сума в размер на 50,00 лева, както и дървесина от Държавните горски и ловни стопанства за изграждането на капани и други съоръжения.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини