Джонсън поиска кралицата да "замрази" парламента, за да няма кой да спре Брекзит без сделка

Британският премиер Борис Джонсън е поискал кралица Елизабет Втора да "замрази" сесията на парламента, така че депутатите да не успеят да предотвратят Брекзит без сделка.

Това съобщиха по-рано днес репортери ветерани от Би Би Си и "Гардиън", преди минути го обяви и самият той.

Парламентът трябва да се събере идната седмица и вероятно ще бъде разпуснат през следващата - около 10 или 11 септември.

Това ще бъде обявено с решение на кралицата - т.нар. "пророгация" е част от прерогативите на монарха и като повод ще бъде използвана кралската реч, с която се слага начало на новата сесия на парламента. Тя ще бъде насрочена за 14 октомври - точно преди Европейския съвет на 17-18 октомври и две седмици преди датата на Брекзит.

Това ще даде на депутатите достатъчно време да дебатират по евентуална друга сделка за Брекзит, ако такава бъде одобрена на Съвета, но не и да спрат Брекзит без сделка.

По-рано тази седмица изтекли имейли, видени от "Обзървър", показаха, че премиерът Джонсън търси правен съвет може ли да разпусне парламента за пет седмици и новата сесия да започне в средата на октомври. Такъв ход трябва да бъде одобрен от церемониалния Таен съвет на кралицата - високопоставени съветници, които са членове на двете камари на парламента.

Какво може да направи опозицията

Вчера депутати, които са против Брекзит без сделка, се събраха, за да обсъдят как биха могли да използват парламентарни процедури, за да принудят премиера да поиска ново отлагане на излизането от ЕС. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин коментира, че първите стъпки вече са предприети. 

Подобен ход парламентът направи през април - тогава депутатите гласуваха закон, който задължи премиера Тереза Мей да поиска отлагане на излизането. Те се надяват да успеят да направят същото другата седмица - във вторник или сряда, като евентуално отменят планираната кратка почивка, която по традиция се прави в края на септември за партийни конференции. Председателят на парламента Джон Бъркоу ще го разреши, убедени са източници на Би Би Си от тези среди.

Друга опция е да се гласува вот на недоверие, който направо да свали правителството. За Корбин това е предпочитаният вариант - той ще стане временен премиер като лидер на втората парламентарна сила, ще свика предсрочни избори и ще започне кампания за втори референдум (поне така казва, но досега пропусна много възможности да тръгне в тази посока.) За либералмодекратите и някои тори обаче идеята Корбин да стане министър-председател, дори временно, е нещо недопустимо.

Освен това дори предсрочни избори може да бъдат в полза на Джонсън - източник на "Файненшъл таймс" казва, че ако се гласува вот на недоверие, премиерът ще подаде оставка, ще разпусне парламента и ще насрочи изборите за седмицата между 1 и 5 ноември.

Честно казано, безобразие

"Решението на премиера е доста съмнително, и, честно, казано, безобразно. Той е пределно наясно, че се намираме в национална криза. Знае много добре, че парламентът се притеснява от възможността за Брекзит без сделка и това няма кой знае колко общо с началото на новата сесия", коментира пред Би Би Си консервативният депутат Доминик Грийв.

"За хора като мен ще бъде много трудно да запазят доверието си в това правителство и разбирам защо лидерът на опозицията би поискал вот на недоверие. Винаги съм смятал, че да бъде свалена администрацията на партия, от която съм част, е нещо, до което бих прибегнал само в краен случай. Оставам на това мнение и не ми се иска да го правя, ако има начин да се избегне. Но ако няма начин да се избегне, това може да е единствената ми възможност".

"Това е скандална обида към демокрацията. Не можем да го допуснем" заяви вицепредседателят на Лейбъристката партия Том Уотсън.

"Ако депутатите не се обединят, за да го спрат (Джонсън), днешният ден ще остане в историята като мрачен ден за британската демокрация", коментира премиерът на Шотландия Никола Стърджън.

"Борис Джонсън се опитва да употреби Кралицата, за да концентрира властта в свои ръце - това е изключително опасен и безотговорен начин да се управлява", каза лейбъристкият депутат Ивет Купър.

"Лидерът на торите няма мандат, нито мнозинство и се държи като диктатор", заяви парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд.

Курсът на лирата

Британската валута падна до най-ниската си стойност за последните шест дни, достигайки 1.2156 долара и 91.265 пенса за евро. "За да се възстанови лирата, депутатите, които са против Брекзит без сделка, ще трябва да се стегнат в първите седмици на септември", коментира пред "Ройтерс" стратегът за "Номура" Джордан Рочестър. Според него рискът от Брекзит без сделка се е повишил до 44% от 40%.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини