Най-старата керамика на света

На 18 000 години са откритите парчета от керамичeн съд в пещера в провинция Хунан, южен Китай.

С производството на керамични съдове и други предмети обикновено се свързва трансформирането на общностите от палеолита (ловци и събирачи) във водещи уседнал начин на живот племена от неолита. В Източното Средиземноморие този преход е започнал преди около 10000 години. Но грънчарството е датирано към значително по-ранен период в Източна Азия - по време на късния палеолит. Най-ранните находки, намерени в Източна Азия са на 15,000-16,000 години.

В новата изследване на израелския физик Елизабета Боатеро и археолога Сяо Хун Ву от Пекинския университет праща началото на грънчарството над хиляда години по-рано в човешката история.

При разкопки в района около пещерата са открити ранни човешки селища от късния плеистоцен. Но датирането на находките се оказва истинско предизвикателство. Слоят пепел, глина и чакъл правят анализа труден, за въглеродно датиране са неодходими чисти проби от органичен материал, като въглен и костни находки.

Екипът за въглеродно датиране определя възрастта на въглена и костния материал, открити при разкопките, на 21000 до 13800 години, а тези, разположени над и под керамичните парчета са на около 18000 години. Тази възраст съответства на датирането на седиментния слой, в който е открита керамиката.

Намерените фрагменти са били достатъчни да бъде реконструиран съд с остра основа, висок 29 см.
Пълният текст на nature.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини